Literatură cu dublu standard: J.K. Rowling atacă o caricatură despre nesportivitatea afroamericanei Serena Williams. Comparativ, tăcerea complice a scriitoarei în scandalurile caricaturilor anticreștine și antiislamice din Charlie Hebdo o acuză asurzitor 

J.K Rowling

In mod surprinzator si contraproductiv pentru succesul de public al produselor ei literare, scriitoarea britanica J.K. Rowling, autoarea seriei “Harry Potter”, s-a amestecat critic si nefondat in breasla caricaturistilor, care au sanctionat satiric comportamentul nesportiv al afroamericanei Serena Williams la US Open.

Caricaturistul australian Mark Knight o infatiseaza pe Serena Williams cu buze supradimensionate şi alură masculină, sărind peste racheta sa de tenis ruptă în finala de la US Open, intr-un desen care a fost publicat luni in ziarul Herald Sun.

Furia Serenei Williams contra arbitrului de scaun în finala turneului a socat publicul si media. Ea a incercat sa-si ascunda prestatia slaba si comportamentul nervos si insultator prin “acuzatii” despre sexism si dublu standard, care ar fi aplicate jucatorilor si jucatoarelor. Insa aceste tactici intimidante si de acoperire nu au tinut si Williams a fost amendată cu 17.000 de dolari pentru trei avertismente.  

Vedeta, a carei stea sportiva coboara natural spre apus, a fost învinsă de japoneza Naomi Osaka şi astfel a pierdut ocazia de a câştiga cel de-al 24-lea titlu de Grand Slam din carieră. “Nu puteţi să o lăsaţi pur şi simplu să câştige?”, este ridiculizata caricatural Williams, printr-o întreabare pe care arbitrul i-o pune lui Osaka, in desenul lui Knight. “Bravo, pentru că ai redus-o pe una dintre cele mai mari sportive în viaţă la câteva fraze rasiste şi sexiste şi pentru că ai transformat o altă mare sportivă într-un accesoriu fără chip”, a reactionat acid scriitoarea Rowling. 

Caricatura cu Serena Williams/ Foto: Herald Sun

Caricaturistul Knight a replicat că a desenat portrete nemagulitoare si altor jucatori de tenis, inclusiv australieni, care s-au comportat “necorespunzator”. Despre caricatura facuta Serenei Williams, artistul a punctat ca „desenul este despre cum s-a comportat în acea zi”.

“Am desenat-o aşa cum este, ca o femeie afro-americană, este puternic construită, poartă costume scandaloase, este interesant să o desenez. Nu aduceţi genul în discuţie, este o chestiune de comportament”, a pus-o Knight la punct pe Rowling. Comparativ, tăcerea complice a scriitoarei în scandalurile caricaturilor anticreștine și antiislamice din Charlie Hebdo o acuză asurzitor. Poate ca le-a considerat “normale”.

Cei mai multi cititori ai lui J.K. Rowling sunt europeni si americani, deci albi si crestini. Insa dupa contrastul izbitor si neasteptat de atitudini pe care scriitoarea l-a pus in lumina prin criticile nedrepte si partinitoare la adresa caricaturii despre comportamentul nesportiv al afroamericanei, piata literaturii ei, vadite cu dublu standard in urma incidentului, s-ar putea contracta puternic, la dimensiunile extrem de reduse ale unei nise (corespunzatoare probabil preferintelor reciproce).

2 Responses to Literatură cu dublu standard: J.K. Rowling atacă o caricatură despre nesportivitatea afroamericanei Serena Williams. Comparativ, tăcerea complice a scriitoarei în scandalurile caricaturilor anticreștine și antiislamice din Charlie Hebdo o acuză asurzitor 

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Stii ce este ridicol?
  tatal lui Naomi este NEGRU!!!!

  Ca care rasism deci?

  Apreciat de 1 persoană

  • M-da, scriitoarea J.K. Rowling s-a acoperit de penibil. Se pare ca aceasta imensa pata neagra de pe imaginea ei publica va iesi greu la spalat.

   Esecul tentativei lui Rowling de a manipula rasist opinia publica (pentru ca inselatoria ei manipulativa este adevaratul rasism!) este ca al unei pretinse „vrajitoare” careia nu-i mai ies trucurile si este alungata de pe scena cu oua de catre public…

   Oare la fel de manipulative (si in ce sens?) sunt si „vrajitoriile” din seria Harry Potter?! Cred ca Rowling i-a pierdut ireversibil de musterii pe multi cititori…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: