Klaus Iohannis: O greșeală politică

Balanta scandalului rechemarii ambasadorului din SUA si audierii lui in Comisia de politica externa a Senatului inclina cand intr-o parte, cand in alta. Nu mi-am propus sa apas pe un taler sau altul al cantarului. Diferendele politice se rezolva politic.

Doresc doar sa relev gravitatea incalcarii unei chestiuni de principiu. Un sef al unui serviciu secret, cu atat mai mult daca acesta din urma este si principal, nu este numit ca ambasador imediat dupa ce acesta si-a parasit functia detinuta in tara.

Cutuma, despre care nu stiu sa fi fost incalcata vreodata de vreo tara, spune ca este nevoie de o pauza minima, de regula de cel putin un ciclu electoral, inainte de a face o astfel de numire diplomatica, daca ea chiar este necesara.

Si nu este dictata de ratiuni de scolire diplomatica, cum aud pe la televiziuni, ci de cele de ordin de securitate nationala. Este vorba, in primul rand, de a nu-l expune unor potentiale riscuri personale pe cel care este inca depozitarul celor mai sensibile informatii operative legate de siguranta si securitatea nationale (in care intra si cele politice).

Teoretic vorbind, aceste riscuri personale exista, ele nu pot fi excluse, pentru ca in acest domeniu nimeni nu poate garanta nimic. De aceea cand sefii serviciilor secrete ies din activitate, ei sunt cuprinsi in programe de protectie speciala, cel putin de cativa ani (daca nu chiar toata viata), pana cand informatiile de impact operativ si politic se perimeaza.   

O a doua grupa de riscuri care poate fi activata prin trimiterea unui sef de serviciu secret in afara tarii, ca ambasador, le cuprinde pe cele privind riscurile de tara, efectiv legate de siguranta statului si securitatea Romaniei. Ambele tipuri de riscuri sunt confruntate din pacate de un mediu regional si international de securitate foarte fluid.

Cine a semnat numirea in speta trebuia sa tina cont de aceste lucruri. Nu a facut-o si a gresit politic. Sau poate a facut-o cu intentie. Nu stiu, dar adevarul, oricare ar fi, va iesi la iveala, punand cap la cap toate faptele si evenimentele care au legatura sau pot avea cu aceasta tema.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: