A fost odata un PSD

PSD: Ion Iliescu si Adrian Nastase

Prin origine si statut, am iubit PSD, desi inainte de 1989 unii dintre fostii mei mentori sau sefi, de mare valoare politica si intelectuala, carora le port un respect si o recunostinta nesterse, ma criticau ca prin frecventele mele pozitii de mijloc, de a fi si cu unii si cu altii, semanam cu un “social-democrat”. M-am dumirit mai tarziu ca social-democratii au fost si cu capitalistii, si cu comunistii, mai bine zis pentru o a treia cale, intre cele doua.

Dar simpatia mea politica pentru PSD s-a datorat in mare parte si pentru afectiunea si atractia politica si intelectuala irezistibile, nu aveai cum altfel fata de magnetismul lor de personalitate, pe care le-am avut si le am fata de primii lideri, fata de re-fondatorii social-democratiei romanesti post-decembriste, care sunt de asemenea de neabandonat si de neuitat si carora Romania si majoritatea covarsitoare a romanilor le datoreaza nepretuit de mult.

Privind la ce se intampla acum in PSD, as spune ca daca acest geronto-partid va fi sa mearga in istorie si sa fie expus in muzeu, nu mi-ar fi indiferent daca va fi pus murdar sau lustruit pe raft. Inclin sa cred ca cel putin sub forma unei factiuni reformatoare, in manualul de istorie si in vitrina de muzeu ar trebui pusa o formula de memorie luminoasa.

La ultima declaratie a Gabrielei Firea, care dezminte presupusa pace cu șeful PSD – ”Nu am făcut nici armistițiu și nici nu am încheiat vreun fel de pact de coabitare cu președintele Liviu Dragnea” – imi este clar ca integritatea PSD, ma refer la dimensiunile resurselor sale umane, de cel mai mare partid, va avea de suferit.

O scindare a PSD este mai probabila ca oricand. Ar putea sa fie un PSD Firea si un PSD Dragnea. Imi este greu sa cred ca ultimul nu mai are sustinatori sau ca nu va exista o lupta, dupa regulile democratiei, intre majoritate si minoritate. Urmaresc in continuare ce se intampla in PSD doar pentru a vedea calitatea strategiilor, tacticilor si argumentelor care sunt intrebuintate in acest diferend existential.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: