Relatiile internationale nu sunt un joc de poker: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cere Occidentului sa iasa din logica jocurilor cu suma nula

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei

Nu mi-a placut niciodata folosirea termenului de jucator in relatiile internationale. Dezavuez in continuare extrapolarea (nu ar fi gresit spus nici exploatarea sau explodarea) acestei incarcaturi semantice asupra statelor, care sunt si trebuie sa fie, intotdeauna, subiecte de drept international.

Imi amintesc ca l-am ascultat cu multa neincredere pe Colin Powell cand, cu prilejul unei vizite la Bucuresti, parca il si vad, in pardesiu si intr-o vreme noroasa, daca nu chiar ploioasa, perora in fata unor oficiali romani despre “jucatorii” din relatiile internationale.

De unde imi vine aceasta aversiune? Din zona cartoforilor si a trisorilor. Cine abordeaza lumea de pe pozitiile unui jucator de poker si lumea insasi ca obiect al jocurilor de noroc poate fi suspectat ca o face cu ganduri de trișor. Numai in specimania cartoforilor si trisorilor exista logica jocului cu suma nula, in care unul pierde, altul castiga.

Insa in relatiile internationale, toti participantii pot castiga, cand bilateralismul si multilateralismul se intemeiaza pe avantaje reciproce si echitabile. Este evident ca cine este adeptul unipolarismului si actioneaza pentru avantaje unilaterale, este ca un cartofor trisor, care este dominat de logica jocului de suma nula.

Ministrul de Externe al Rusiei, a denuntat politica Occidentului de a aborda Lumea si Relatiile Internationale de pe pozitiile unui jucator de poker, care implica toate tehnicile posibile ale trisarii pentru ca sa castige si ceilalti sa piarda.

Lumea si Relatiile Internationale trebuie abordate in solidaritate si cooperare cu toate statele, pe bazele respectului, cinstei si avantajelor reciproce.

Numai in acest tip de relatii internationale, toate statele pot si trebuie sa castige, se pot preveni crizele si asigura stabilitatea si securitatea mondiale. In lipsa onestitatii, se ajunge la tensiuni, asa cum sunt cele dintre Rusia si Occident, care au ajuns intr-un punct crucial si necesita solutii urgente de dezamorsare.

Serghei Lavrov a explicat ca pentru a opri derapajele care afecteaza stabilitatea si securitatea internationale, “este necesar să se renunţe la logica jocurilor cu sumă nulă şi să construiască o comunicare bazată exclusiv pe principiile onestității, a respectului reciproc și a luării în considerare a intereselor celorlalți”.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, „acest lucru este în conformitate cu principiile reflectate în Carta ONU”, printre care soluționarea litigiilor prin canale diplomatice pașnice, egalitatea suverană a statelor și neintervenția în politica lor internă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: