Juristocratia: Suspendarea statului de drept

Rodica Stanoiu

Rodica Stanoiu este fara indoiala o Doamna de Elita a clasei de magistrati si a scolii juridice din Romania. Dovezi le aflam si in discursul acesteia despre statul de drept, din cadrul dezbaterii de la Sinaia. Un discurs cu substanta si bine construit stilistic, doua lucruri care sunt mai rar intalnite la un acelasi autor sau o aceeasi opera:

Statul de drept -dezbatere Sinaia

Cred ca, intr-adevar, trenul nostru, romanesc si estic, deopotriva, si aici ma refer si la calatoriile politice spre Vest ale celorlalti estici europeni, a ajuns prea tarziu la destinatia Occident. Cand Occidentul insasi intrase de mult in criza, numai PR-ul ne-a impiedicat sa vedem acest lucru. Pe cale de consecinta, noi am preluat un model occidental deja perimat, care-si atinsese limitele, am importat un model de criza.

Aceasta realitate este confirmata daca privim, comparativ, la Rusia, cu a ei doctrina sinatriana “My way”, pe care anii de reforme au relansat-o spectaculos, si in crestere, ca mare putere, solidara cu noile sau mai vechile puteri ale noii lumi multipolare, si aceasta solidaritate de nezdruncinat de egoisme, protectionisme si nationalisme, cum sunt cele americane, este una din marile surse de energie, stabilitate si crestere ale rusilor. Dar si la China, care, spre deosebire de Rusia, un model de virtute a schimbarii, si-a continuat netulburata marsul monopartidist, un model de virtute a continuitatii. Inca o data se confirma ca discontinuitatea (schimbarea) si continuitatea nu sunt prin ele insele virtuoase sau vicioase, ci numai prin raportarea lor la situatii concrete si la un sens clar.  

In opinia mea, puciul procurorilor politici a insemnat sfarsitul libertatii statului de drept. Nu al statului de drept, ci al libertatii acestuia, ori, mai corect spus, decat “sfarsitul”, este suspendarea libertatii statului de drept. Pe ce termen, inca nu ne putem da seama, dar este evident ca eliberarea nu va putea veni decat tot din partea magistratilor care se considera slujitori ai Dreptului, nu stapani ai Dreptului.  

Juristocratia asta inseamna, transformarea unor slujitori ai Justitiei in stapani ai Justitiei, luarea in captivitate a Justitiei. Domnia legii a fost inlocuita cu domnia unor persoane sau paturi socioprofesionale extrem de subtiri, din magistratura si din serviciile secrete, care s-au autoinstituit drept stapani ai Justitiei.

PS/NB: Metaforic spus, relativ la abuzurile celor care s-au transformat din slujitori in stapani ai Justitiei, Procurorul General Augustin Lazar, inca in functie, si fostul procuror sef al DNA Laura Codruta Kovesi, revocata din functie, au fost niste “Samsoni” ai Justitiei, ale caror puteri discretionare au stat in legile Macovei din 2005, care au de-format structurile institutionale si statutele profesionale din domeniul Justitiei, si protocoalele secrete incheiate cu SRI.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: