O inițiativă civilă, care ar trebui să rămână civilă, nepolitizată: Referendumul pentru familie

Familia/Casatoria normala este procreativa, formata dintr-o Femeie si un Barbat, care asigura dreptul fundamental al Copilului la o Mama si un Tata  

Pe langa dezacordul privind remanierea ministrilor Externelor si Justitiei, Tudorel Toader si Teodor Melescanu, care fac parte din ALDE, intre PSD si partenerul sau liberal de coalitie a mai aparut unul, care fragilizeaza si mai mult majoritatea aflata la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, că ALDE nu se va implica în campania pentru referendum. ”Vom recomanda votanților noștri să voteze potrivit propriei conștiințe”, a spus Tăriceanu într-o declarație la Parlament.

Opinia mea poate parea surprinzatoare, dar cred ca referendumul pentru familie, care va avea loc ca urmare a unei initiative civile, care se incadreaza in prevederile constitutionale, trebuie sa ramana un eveniment civil, al carui rezultat sa fie civil. Trebuie sa distingem intre doua chestiuni diferite. Sustinerea parlamentara a unei initiative civile este una din ele, care in caz contrar ar fi un act neconstitutional si nedemocratic. Campania pentru referendum este a doua chestiune, care trebuie sa apartina initiatorilor si altor ong-uri sustinatoare ale familiei naturale.

Prin urmare, cred ca presedintele ALDE procedeaza corect neimplicandu-si partidul in campania pentru referendum, dar lasand membrilor sai dreptul de a vota cum le dicteaza constiinta de romani si de crestini, nu de membri de partid. Dupa parerea mea, si partidele din opozitie, care au adoptat o norma de conduita relativ similara privind referendumul pentru familie, se inscriu intr-o linie politica justa, de nepolitizare.

Pe de alta parte, cred ca a face din scorul referendumului un act politic si a-l lega de un partid extrem de uzat precum PSD, care este azi la guvernare, dar maine poate sa nu fie, ar fi o greseala. Ca tara covarsitor crestin-ortodoxa, Romania are, fara nicio indoiala, suficienti vectori in societatea civila care sa conduca spre un rezultat civil al referendumului pentru familie, corespunzator ponderii majoritare crestin-ortodoxe.

Campania pentru referendum va trebui prin urmare sa ramana civila, care sa conduca la un rezultat civil. Societatea civila va trebui sa fie lasata sa “inoate” liber in societatea romaneasca. Va fi simultan un experiment si un test, un experiment de autoorganizare si regenerare participativa, dupa o lunga perioada de incremenire, dar si un test de responsabilitate civila. Nu va fi un referendum politic al lui Dragnea sau al PSD, ci un referendum civil.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: