Sa fie sanatos: In spatele unui gest simbolic se ascunde slabiciunea, nu forta: Europarlamentarul Cătălin Ivan a demisionat din grupul socialistilor europeni pentru ca acesta nu a exclus PSD

Catalin Ivan/Foto: Parlamentul European

Europarlamentarul roman Catalin Ivan a anunţat, vineri, că şi-a dat demisia din grupul socialiştilor din Parlamentul European. Motivul invocat de Ivan a fost ca grupul europarlamentar socialist a refuzat sa ia in dezbatere cererea sa personala ca PSD sa fie exclus din S&D.

Sa fie sanatos! Caciula lui politica este prea mare pentru o asa pretentie individualista, care il face foarte mic. Ivan a facut un gest superfluu, mizand ca acesta va fi urmat si de alti europarlamentari romani din grupul socialistilor europeni, pentru a creste presiunea demisionara pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. Gestul politic al lui Catalin Ivan trebuie tratat exact asa cum este, unul manipulator, lipsit de forta si semnificatie partidista sau comunitara, care mai degraba il pune in afara S&D ca demis, nu ca demisionar.

Cred ca in plan general romanesc, dar nu numai, trebuie sa ne reconsideram atitudinea fata de gesturile voit simbolice, sa nu le mai creditam gratuit, emotional si pe nemerit. In spatele unor gesturi individuale sau izolate se ascund putinatatea si slabiciunea, nu multitudinea si forta, interese limitate ale unor grupuri restranse, nu ale comunitatii plenare.

De prea multe ori, folosind exclusiv diversiunea si manipularea, indivizi sau grupuri alienate sau chiar anticomunitare, indigene sau alogene au atras forta coplesitoare a majoritatii de partea fortei lor insignifiante si nereprezentative pentru comunitate.

Un act care se vrea „simbolic”, dar care este gol, lipsit de substanta, semnificatie si sustinere, este de fapt un stigmat, devine un stigmat. In cazul de fata, un stigmat al unui viciu politic. De fapt, o autostigmatizare.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: