Occident: Răul propagandei exclusive constă în faptul că aceasta maschează nevoia de reformă

La Republica.it: La foto simbolo del G7: Trump contro tutti

„Banda” Dragnea?! Mda, se poate spune si asa. Ca si hartia, virtualul poate suporta orice. Plus ca „demonstratologii” de toate felurile, de la logicieni la epistemologi, ar spune, fara nicio sansa de a-i contrazice (Magister dixit!), ca argumentum ad hominem subtiaza, pana la a fisura, orice demonstratie. Necazul e altul, si e mult mai mare. Nu numai Rusia si Turcia s-au verticalizat, dar si alti estici. Polonia, Ungaria vin in tromba din spate, pentru a le ajunge din urma. Colac peste pupaza, ca si cand orice rau poate deveni si mai rau, si unii vestici incep sa se dignitas-eze (Italia, Austria, lista e deschisa). Ideologic si politic, e nevoie de ceva mult mai mult, care sa reconstruiasca prestigiul si influenta Vestului.

Din pacate, din frontul aparatorilor Vestului au inceput sa dispara filosofii, economistii, futurologii (cam de multisor), glorificatorii prin vers si scris asisderea. Din acest motiv, politicienii si politologii nu-si prea mai gasesc puncte de sprijin. Se pare ca UE a priceput ceva, de a inceput sa-si condimenteze discursul cu cuvantul „reforma”. Dar probabil ca inca nu stie de unde sa inceapa. Dinspre SUA, niciun vant de schimbare. Altfel, nu numai ca ne vom aminti, dar vom si repeta, privind spre Occident, celebrul vers shakespeareian din Hamlet: „E ceva putred in Danemarca!”/ „Something is rotten in the state of Denmark!”.

Esenta mesajului meu critic, de la un intelectual critic catre intelectuali critici, este ca cei care iubesc Occidentul trebuie sa vina cu ceva ajutator de substanta, cu propuneri si solutii privind o noua ideologie, o noua teorie, un nou model, ca noi motoare de dezvoltare, care sa se degaje din dezbaterile publice. Unii cercetatori vorbesc deja de post-liberalism, dar cautarile lor sunt inca incerte, nu stiu inca ce sa puna in loc. Probabil va fi o lunga perioada de tranzitie cenusie. Numele destinatiei finale a tranzitiei cred ca va fi aflat destul de tarziu. Pana atunci, este important sa observam ca raul propagandei exclusive occidentale consta in faptul ca aceasta mascheaza nevoia de reforma a Occidentului.   

http://www.contributors.ro/editorial/rosictir

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: