Pulsul Referendumului/ Ziua I: Primul semn bun: Votantii din mediul urban se misca mai repede

#ReferendumFamilie/ BEC – prezenţă la urne: Până la ora 10,00, au votat 0,97% dintre alegători

Primele informatii ale BEC privind prezenta la urne in prima zi a Referendumului Familiei sunt si primele semne bune. Pana la ora 10:00, a zilei de Sambata, au votat 0,97% dintre alegatori, cu o distributie numerica a prezentei superioara in mediul urban. În mediul urban au votat 100.860 de persoane, iar în mediul rural – 77.081. Semnul bun, concret, de aceasta data, e in raport cu temerile dintotdeauna ca surprizele la vot pot veni din mediul urban, unde sansele de manipulare sunt mai mari.

De regula, prima zi de weekend a orasenilor este destinata pentru cumparaturi de aprovizionare. Acest fapt era confirmat si dis-de-dimineata, cand pietele si supermarketurile din marile orase erau pline de oameni. Cel mai probabil, unii, mai putini la numar, au votat in drum spre piata, iar altii mai numerosi o vor face dupa ce isi vor termina cumparaturile si se vor intoarce acasa. In Bucuresti, in care se afla circa 10% din populatia tarii, prezenta la vot a fost relativ mai dinamica si mai apropiata de media pe  tara, bucurestenii inregistrand o prezenta la urne de 0,85% dintre alegători. Anticipand, pe aceste prime baze, s-ar putea spune ca votul de la orase il va urma indeaproape pe cel de la sate.

Pe ce trend se va inscrie Referendumul Familiei la sate? Ritmul in lumea satelor este altul. Inclusiv la vot. Sambata, este pentru multi o zi de munca agricola, chiar daca cu un volum al muncii si o durata a zilei mai mici decat in zilele lucratoare. Votul masiv al satelor va fi Duminica, cu o repartizare mai semnificativa a prezentei inainte de a merge la biserica si dupa iesirea de la slujba. Procentul estimat de participare si de vot “DA” in mediul rural va fi cvasiglobal, de peste 90%, avand in vedere ponderea covarsitoare a crestinilor in comunitatile romanilor si minoritatilor din lumea satelor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: