Un risc de luat in seama: Interconectivitatea, un “buton” (nenuclear) pentru crize majore

Masinile fara sofer uman, cu creiere digitale, sunt si un mare risc de securitate, pe mai multe planuri (personal, local, national etc.). Razboiul cibernetic abia asteapta sa deschida un nou front de lupta, prin care sa se autolegitimeze. Controlul asupra unor masini cu creiere digitale poate fi usor preluat, de la mare distanta, putand produce efecte ca de razboi. Chiar si prin simpla inactivare a atomobilelor, de a nu le putea porni, misca din loc (ar fi ca o greva a transportatorilor; mi-aduc aminte, cam o greva de acest gen l-a „terminat” pe Salvador Allende, presedinte marxist al Chile).

Daca americanii vor sa si le faca la ei acasa, n-au decat, oricum la ei violenta „civila” comite cu regularitate asasinate, adevarate crime in serie, si daca se mai comit si altele prin tintirea digitala a autovehiculelor, ar putea spune cu cinism ca la populatia lor de peste 300 de milioane „isi pot permite si alte pierderi”, ca „au de unde” (asta in ghilimele mi-a spus-o un prieten, dar cu umor).

Povestea cu interconectivitatea digitala s-a mai incercat, chiar cu visteriile digitale ale statelor, daca nu gresesc, in perioada presedintelui Bill Clinton, a fost apoi cea cu e-mail-urile lui Hillary Clinton, acum se incearca zgandarirea interconectarii apararilor cibernetice in NATO etc. Problema e ca o bresa de securitate intr-un sistem interconectat, provocata in cea mai mica tara sau la cea mai mare distanta, se propaga instantaneu in intregul sistem. SUA au obsesia asta a interconectarii globale, dar este una interesata politic, pentru ca ofera un „buton”, ca si cel nuclear, prin care se pot provoca crize majore. Interconectivitatea este prin urmare un risc care trebuie luat in seama.

http://www.contributors.ro/editorial/tesla-altruist-vs-tesla-egoist-%C8%99i-parabola-bunului-samaritean/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: