Mizeria politicii: Nu poti, dar vrei. PNL, la panda cu motiunea de cenzura. Intriga tranzactionista privind voturile negative ale factiunii critice a majoritatii

Potrivit presedintelui PNL, Ludovic Orban, urmeaza ca o motiune de cenzura sa fie depusa “cu siguranta”. Momentul depunerii, a precizat Orban, joi seara la Digi24, va fi atunci când şansele de a obţine voturi suplimentare din partea majoritatii vor fi „cele mai mari”. Declaratia sefului liberalilor este elocventa pentru neputinta strategica a PNL si a celorlalte partide din opozitie.

Partidul care conduce opozitia spera ca daramarea Guvernului Dancila sa se produca cu ajutorul unei factiuni critice a majoritatii, care sa se dezica de partidele din coalitie (PSD, ALDE) si sustinatoare (UDMR). Motiunea de cenzura va fi astfel arbitrata de votul negativ din coalitie, impotriva presedintelui PSD, Liviu Dragnea, conducatorul de facto al Guvernului, si nu de vreo seductie politica sau ideologica, de potential program de guvernare al PNL si al opozitiei, care nu exista. Alternativa este in continuare imaginara.

Repugnabile sunt si metodele PNL de a “cumpara” o factiune a majoritatii – discutiile “de la om la om”, care amintesc de o veche practica agitatorica comunista (munca de la om la om). Se pare ca fostii securisti au rupt usile si la PNL, iar activistii neo/liberali nu se deosebesc de cei fosti comunisti.

Esenta metodei este tranzactionala, de corupere politica, in conditiile in care PNL declara prin toate megafoanele ca lupta impotriva coruptiei (economice) si a traficului de influenta. Nu ca PNL ar avea “influenta” sau ce sa “ofere”. Abjurarile politice si partidiste din interiorul majoritatii, pe care sconteaza PNL, se pare ca se vor obtine exclusiv prin antipropaganda si demonizare, prin clevetire si intriga.

O matura electorala ar fi binevenita, sa curete esichierul politic si de clicile securitoide si libertoide din PNL. La fel ca si PSD, PNL prea s-a invechit in rele. A darama fara sa ai un proiect cu ce sa pui in loc pare sa fie un blestem care pare sa se repete. Rau cu rau, dar mai rau fara rau! Poate doar partidele noi sa aiba proiectul care lipseste vechilor partide. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: