Un anti islamic la curtea regelui Salman

Agitatia internationala peste masura a Casei Albe privind disparitia unui saudit, jurnalistul Khashoggi, care traia si lucra in SUA, ridica acelasi gen de intrebari care sunt de obicei legate de un exces de zel interesat, pentru a fulmina aparente sau a preveni, amorti ori inlatura suspiciuni. Pe acest mod de manifestare, care ofera indicii stridente ce nu pot fi trecute cu vederea, s-au exprimat adesea multi experti ai unor servicii de informatii americane si nu numai, pentru care un astfel de fapt simptomatic este banal, iar aplecarea cercetarii de caz asupra lui este obligatorie.

Fara indoiala, nu se poate afirma ca aceasta agitatie ar avea ceva de ascuns. Dar amenintarile presedintelui american Donald Trump, ca o antepronuntare, la adresa Arabiei Saudite, cu o ”pedeapsă severă” dacă se va dovedi că jurnalistul Khashoggi, un critic proeminent al autorităților saudite, a fost asasinat la ordinul autorităţilor de la Riad, au fost un fapt cel putin ciudat. Volens nolens, Casa Alba a creat legaturi emotionale si materiale cu evenimentul de la consulatul saudit, care in mod normal nu si-ar fi avut rostul. Reactia demna si suverana a sauditilor, care neaga ferm orice implicare, ca vor riposta cu masuri si mai dure daca Washingtonul va sanctiona regatul saudit, l-au domolit la fel de subit pe Donald Trump, care sugerează că „ucigași fără scrupule” ar putea fi responsabili de moartea jurnalistului saudit. Dupa discutia telefonica pe care a avut-o cu regele Salman, presedintele Trump s-a “dezumflat”, revenind la moderatie, care ar fi fost necesara de la inceput, si la asteptarea rezultatelor anchetei comune saudito-turce, cum este si normal. “Nu vreau să fac speculaţii în locul său (al regelui Salman, n.m.), dar mi s-a părut că ar putea fi opera unor elemente incontrolabile. Cine ştie?”, a declarat, luni, Trump.

Facand o comparatie intre reactia americanilor si cea a europenilor fata de cazul Khashoggi, diferentele de abordare sunt nete si contradictorii. Spre deosebire de americani, care s-au repezit unilateral cu antepronuntari si acuzatii fara probe, in care si-au asumat abuziv un rol de “pedepsitori”, europenii s-au limitat, prudent, la exprimarea unei “preocupari serioase” fata de cazul de “disparitie” si la trimiteri la functiile dreptului, de investigare si “tragere la raspundere” a celor responsabili. Presedintele american, Donald Trump, a anuntat ca că l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo în regat, și oriunde este necesar, pentru a ajunge la capătul aparentei dispariţii a lui Khashoggi. La aceasta decizie oarecum controversabila, in contextul suveranismului si dreptului saudite si al unor antepronuntari americane antisaudite, este foarte nimerita o parafrazare adaptata a titlului unui roman cunoscut al lui Mark Twain: Un anti islamic la curtea regelui Salman.

PS/NB: Dupa influentele publicatii britanice Financial Times şi The Economist si americana The New York Times, care şi-au retras susţinerea pentru conferinta privind investitiile de la Riyadh, si Google – gigantul corporatist american in motoare de cautare pe internet -, a anuntat ca se aliniaza la aceeasi masura. Practic, aceste “retrageri” pot avea una din doua semnificatii, ori pe ambele: boicot comunicational si/sau autoexcluderi investitionale. Retragerea celor doua mass-media britanice este si mai ciudata, ca sa nu spunem ostila, anti islamica sau anti saudita, cu cat ele au un profil publicistic financiar.

Nu vreau sa fac speculatii in privinta unor posibile legaturi intre “boicot” sau “autoexcluderi” cu cazul prefatator in discutie, dar ele se pot face. As remarca doar ca guvernantii si dizidentii unei tari pot fi priviti uneori de catre anumite puteri internationale printr-o aceeasi grila de ostilitate geo/politica. Asta imi aduce aminte de o poza aparuta in timpul razboiului rece pe coperta unei reviste occidentale renumite: RFG+RDG=Nemti. Poate ca amatorii de dezidenta azilata, care de cele mai multe ori este cumparata, vor reflecta mai atent la posibilitatea de a fi sacrificati de azilatori fara scrupule in scenarii ostile impotriva patriilor lor, doar pentru ca apartin poporului lor etnic.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: