Alegeri prezidentiale 2019: Candidati pentru functia suprema, propusi sau sustinuti de societatea civila
Ioda, propuneri interesante, pe care le sustin. Candva, le-am evocat si eu, tangential. Daca laicitate inseamna in afara religiei si bisericii (1), iar societate civila are semnificatia de a fi in afara statului (2), mi se pare surprinzator sau tendentios ca se ignora, minimalizeaza sau omite apartenenta bisericii ortodoxe romane la societatea civila.
Incluziunea BOR in societatea civila este o realitate incontestabila. Este si de preferat reintoarcerii acesteia in sanul statului, redevenind biserica/religie de stat (o posibilitate care nu poate fi definitiv exclusa). Din cate deja s-a conturat in acest an preelectoral, si probabil tendinta va fi si in anul electoral, criza partidelor traditionale, usor de extrapolat asupra a tot ce se numeste “partid”, se manifesta si ca o criza a candidatilor prezidentiali, propusi si/sau sustinuti de catre partidele politice.
Din acest punct de vedere, propunerile de prezidentiabili ar putea foarte bine sa vina si din partea societatii civile, din partea celor mai semnificative componente ale acesteia (Academia, Biserica), ori declaratii de sustinere a unor candidati propusi de partide. BOR ar avea toata legitimitatea si suportul marii majoritati sa propuna un candidat pentru alegerile prezidentiale din 2019 sau sa-si exprime sustinerea fata de unul dintre candidatii propusi de catre partidele politice. Manipularea politica a invalidarii referendumului pentru familie va avea si un revers, o contra-reactie de tipul unui val electoral urias. Alte doua consecinte, deocamdata nevazute ca partea invizibila a aisbergului, isi vor face simtite prezenta: boicotarii referendari si candidatii anti-sistem vor fi provocari electorale diametral opuse.
This entry was posted on Joi, 18 octombrie 2018 at 12:11 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.