Statul ilegal Kosovo: O armata “nationala” ilegala

Tot ceea ce s-a putut incalca in materie de drept international si de act final de la Helsinki (1975), s-a incalcat in Kosovo, care este un stat ilegal, nascut mort, cu forcepsul militar american. Acest mic teritoriu balcanic, fara iesire la mare, fost leagan al poporului sarb, si-a declarat in mod unilateral independenta fata de Belgrad, in urma cu zece ani. Declaratia de “independenta” a survenit dupa ce SUA, sub steag NATO, a bombardat Serbia in 1999, una dintre cele mai brutale si samavolnice agresiuni ale unipolarismului american. Pe aceasta lista a faradelegii si rusinii internationale, SUA au adaugat ororile razboaielor din Orientul Mijlociu.  

Din cele 193 de state membre ale ONU, doar 110 ţări au recunoscut independenta Kosovo. Intre acestea, se numara si 23 de state din cele 28 membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo. Ilegalitatii statutului de “stat independent”, sustinute de SUA, i se adauga o noua tentativa de ilegalitate, de creare a unei armate “nationale”. Parlamentul din Kosovo a aprobat joi crearea unei armate naţionale, deşi minoritatea sârbă a denuntat ilegalitatea acestui demers. Un al doilea vot va avea loc în zilele următoare.

In trecut, parlamentarii minoritari sarbi au blocat o astfel de măsură, cu argumentul legitim ca înfiinţarea unei armate naţionale necesită o schimbare a Constituţiei. De aceasta data, guvernul kosovar a trecut peste argumentul de legitimitate, promovand trei legi care au fost votate, in urma cu o zi, de parlamentul de la Pristina.

Noile legi modifică mandatul Forţei de Securitate din Kosovo (KSF), care va deveni o armată naţională cu 5.000 de militari activi şi 3.000 de rezervişti, situatie care, susţine guvernul kosovar, nu ar necesita modificarea Constituţiei. Pana acum, KSF cuprinde 2.500 de militari, echipati cu armament uşor şi pregătiti de NATO, pentru misiuni privind gestionarea situaţiilor de criză, protecţia civilă şi aprovizionarea.

Al doilea demers unilateral, de “armata nationala kosovara”, este in mod evident coroborat si sustinut cu si de eforturile diplomatice unilaterale ale SUA la ONU, cat si pe alte planuri. În scrisoarea de demisie, înaintată secretarului general al ONU, Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, a facut un apel către statele membre ale organizației mondiale să pună capăt misiunii din Kosovo, UNMIK, sustinand că aceasta și-a depășit scopul de mult timp. Rolul misiunii UNMIK a fost minor, de la declararea independenței Kosovo, în 2008. Între timp, UE a preluat rolul de supervizor al justiției în Kosovo, printr-o misiune proprie, EULEX. Probabil, SUA se vor unic diriguitor in Kosovo, un teritoriu european, a carui „statalitate” discutabila a rezultat in urma unui razboi de agresiune. Se uita sau ignora lectii ale trecutului, cum ar fi de pilda cea a Berlinului, al carui statut militar si juridic a fost o garantie de securitate si pace.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: