Totusi, Alegerile

Cred ca solutiile care sunt trecute prin Parlament au mai multe sanse de a fi si cele mai bune, in situatia data, decat cele care ies doar din doua capete, ale lui Dragnea si Iohannis. Deja dupa a nu stiu cata remaniere, o schimbare de program si de directie mi se pare mai importanta decat o schimbare de ministri. Adica, sa urmeze o restructurare. 

Daca toate remanierile care au avut loc au dus la acumularea atator probleme, la intrarea in clinciuri cu tot mai multi actorii interni si externi, mi-e teama ca un moment de prabusire ca cel din 1989, datorat izolarii, este aproape inevitabil. Parlamentul va trebui sa decida.

Totusi, nu Liviu Dragnea reprezinta intreaga problema, el este doar o parte a problemei, cealalta parte fiind Klaus Iohannis. Plecarea PSD-ALDE din Palatul Victoria nu va rezolva problemele, cu Iohannis la Cotroceni. De ce? Pentru ca atat Dragnea cat si Iohannis au facut din partizanatele politice si din orgoliile personale niste naframe cu care s-au legat la ochi, nemaivazand astfel problemele reale ale Romaniei.

O solutie cuprinzatoare si pe termen lung va trebui sa vizeze intregul sistem, nu doar o parte a lui. Orice s-ar pune in locul PSD la guvernare, partea bolnava sau stricata din sistem, de pe cealalta ramura a puterii executive care va ramane dupa plecarea PSD acasa, va strica orice nou adus in sistem, intregul sistem.

Daca analizam cauzal, cred ca nici Parlamentul nu este tocmai nevatamat. Si, atunci, ce ne ramane? Cred ca doar alegerile anticipate generale vor fi ultima solutie, si cea reala, de fapt.

PS/NB: Liviu Dragnea si PSD nu mai fac de mult un corp comun, asa cum este normal intre lider si partid. De aceea, nu este exclusa aparitia a inca unei contradictii interne, din perspectiva unor posibile alegeri anticipate, daca aceasta tema va deveni de prim-plan: liderul sa le respinga, partidul sa le aprobe! In ultimul caz, poate si ca o reactie de a scapa de un lider care a devenit nedemocrat si un balast pentru partid, printr-o cale sigura, care iese din schema trocurilor obisnuite din PSD. Ori, poate, din dorinta PSD-ului de a se alinia la ceea ce pare sa fie nu numai un trend politic, ci si unul popular anti-Dragnea.

Interesant este ca intr-o asemenea ipoteza se va naste un triplu de forte convergente: PSD-Opozitia-Electorat. De prisos sa mai evaluam sansele si raportul de forte. Dar, pentru a respecta regulile jocului, s-ar putea ca PSD si Sistemul, cel de-al doilea devenind si el, indirect, prin Opozitia de Dreapta, o parte a jocului, sa fie pusi in situatia de a-i respecta lui Liviu Dragnea conditiile, care in opinia mea vor fi de nerefuzat, daca deblocarea statului si interesele nationale vor cere alegeri anticipate. Conditia probabila o intuiesc, ea va tinti sistemul. La fel si faptul ca cine o va respinge va deveni inamicul public numarul 1. Dar, daca va fi sa fie, sa nu anticipam sau sa sugeram. Sa lasam evenimentele sa curga liber.

PSD – ce urmeaza?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: