O relatie  inversa – societatea civila, antemergatoarea politicii: Refacerea legaturilor istorice si de vecinatate dintre Romania si Rusia

Conferinta romano-rusa la Bucuresti

Cu prilejul implinirii a 140 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Rusia, la sediul Fundatiei Europene Titulescu din Bucuresti a avut loc, pe 23 octombrie, o conferinta romano-rusa.

Remarc, din lista de vorbitori, reprezentari preponderente ale mediilor academic, universitar, cultural, stiintific, istoric etc, din cele doua tari, pe care cred ca le putem integra in genericul occidental larg de “societate civila”. Observ ca reprezentarile politice oficiale, pe linie interstatala, sunt cateva, ca niste exceptii simbolice, necesare. Remarc, de asemenea, interesul oamenilor de stiinta si cultura rusi pentru colegii lor romani, al stiintei si culturii Rusiei pentru stiinta si cultura Romaniei.

Daca politica noastra nu a facut pasii atat de necesari pe calea reluarii dialogului istoric si de vecinatate dintre Romania si Rusia, ignorand inadmisibil traditii de aproape un secol si jumatate si oportunitati ale unei piete gigantice, desi rolul ei, al politicii, este de a stabili cat mai multe contacte externe si a largi mediul international in care sa ne miscam cat mai liber, pentru a aduce in tara cat mai mult profit din cat mai multe directii, vad ca pasi reciproci, de intampinare, sunt facuti de societatile civile romana si rusa.

Este o relatie mai putin uzuala, ca societatea civila sa fie antemergatoarea politicii, cand prin definitie politica este inaintemergatoare. Dar, in acest caz, este un auspiciu de bun augur, pentru ca in cele din urma politica va trebui sa preia trendul cultural si civil, de reinnodare si revigorare a relatiilor bilaterale romano-ruse, si la nivelul celor doua leadership-uri, al Romaniei si al Rusiei. Cred ca acesti pasi si finalitatea lor asteptata sunt si vor fi un merit al celor doua fundatii, Fundatia Europeana Titulescu din Bucuresti (Ro) si Fundatia Gorchakov din Moscova (Ru) si, bineinteles, al personalitatilor culturale romane si ruse care se afla in fruntea lor si le anima. Daca urmele politicilor mai pot fi sterse, cele ale culturilor sunt nepieritoare. Ceea ce vreau sa spun, cu alte cuvinte, este ca politica va trebui sa se dea dupa cultura, sa dea curs semnalelor persistente si puternice care vin din societatea civila.

https://adriannastase.ro/2018/10/24/conferinta-romano-rusa-la-bucuresti/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: