CEx/PSD: Ar fi o greseala daca vor fi excluderi

Contra-propaganda interna din PSD, ori, poate, cea a Opozitiei, internalizata ocult in masivul partid de la guvernare, vehiculeaza un scenariu terifiant, si pe consecinta putin credibil, ca, la o eventuala motiune de cenzura, 30 de parlamentari social-democrati ar vota impotriva propriului Guvern.

Cred ca miza acestei contra-propagande este de a determina PSD sa opereze excluderi, la CEx-ul de luni al partidului, ceea ce ar putea insemna inceputul sfarsitului. Excluderile ar putea fi interpretate ca un semnal de slabiciune, ca PSD nu i-ar mai putea controla pe unii lideri cu pozitii divergente, iar de aici si pana la un punct critic de la care partidul sa intre in disolutie nu mai este mult.

Este foarte adevarat ca social-democratia a intrat intr-o zona a provocarilor existentiale, a se vedea SPD-ul german, dar PSD-ul romanesc s-a inscris, dupa 2016, pe un curs de iesire din aceasta zona, printr-o apropiere in crestere de interesul national si o distantare, pana la rupere, de clasicul internationalism, care a tinut stanga prizoniera unor interese extra-nationale, ale unui centru supranational de putere.  

Pentru cei inca aproape doi ani de parcurs guvernamental, pana la alegerile parlamentare din 2020, PSD ar trebui, teoretic, sa se tina de programul de guvernare si sa ramana unit in jurul leadershipului ales in mod democrat, pana la viitorul Congres al partidului. Acest proces ar trebui sa se desfasoare fara probleme, neexistand niciun risc real din partea Opozitiei. Daca aceasta din urma va incerca sa schimbe de drum, nu o va putea face decat prin tentative de racolare.

Opozitia este intr-o stare deplorabila, ca viziune si alternativa de guvernare. La aceasta lipsa de viabilitate se adauga frictiunile sale interne, divizarile dintre partidele tinere, USR, PMP, Ro+, de o parte, si PNL, partid seniorial, de cealalta parte. Desi absenta unei alternative de guvernare este nociva pentru Romania, lipsa de unitate a Opozitiei lucreaza pentru PSD. Ce ar putea face PSD ar fi sa deruleze, simultan cu guvernarea, un program intern de adaptare mai sustinuta si de valorificare a pozitiilor critice din interiorul partidului. Dizidenta este mai usor de controlat decat daca este exclusa, ba chiar si imblanzita si apropiata. Excluderile, cel putin nu acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: