SUA: Cazul socant al Mariei Butina: “Infiltrarea” si “influenta politica”, de care este acuzata rusoaica de catre autoritatile americane, nu sunt fapte “penale” decat in societatile inchise

SUA: Maria Butina, o „Mata Hari” prin „influenta”? Foto: YouTube

Incapabile de competitie libera si cinstita, SUA isi lovesc adversarii geopolitici cu mijloace care tin de politici abuzive, la limita infractiunilor de drept international.

Scopul este de a intimida si de a provoca daune partenerilor internationali, de pe urma carora spera sa obtina avantaje unilaterale, care sa o incremeneasca pe vecie in pozitia de “leadership mondial”, de mult caduca si respinsa de multilateralism.

Insa aceasta pretentie este desarta. Precum sportivii care doar temporar pot ocupa pozitia de lider in clasament, nicio tara nu este in mod etern deasupra vremurilor, dinamicilor si competitiilor internationale. La acest adevar se ajunge mult mai grabnic in situatiile in care pozitia de “lider mondial” este data de un imperiu.

O speta pe “rol” sunt SUA . Cu o insistenta mai potrivita pentru presantele sale reforme structurale interne, Casa Alba consuma o enorma energie in politici externe si internationale non fair play, prin actiuni josnice de blocare sau tragere in jos a competitorilor. Costul lor este imens, prin debrenduire, decredibilizare, izolare.

Cele mai recente exemple reprobabile de acest gen au fost dispunerea de catre SUA a arestarii pretextive in Canada a directorului Huawei, un act “golanesc”, potrivit reactiei  chineze, si amestecul instigativ al lui Donald Trump in timpul revoltei “Vestelor galbene” din Franta, imixtiune apreciata de francezi ca “rautacioasa”.

La aceasta serie negativa se adauga cazul rusoaicei Maria Butina, acuzată de catre autoritatile americane de “infiltrare” în grupuri politice şi de a “influenţa” politica SUA. Pentru o societate deschisa si interactiva, acuzatiile de “infiltrare” si “influenta” sunt aberante.

Libertatea contactelor si schimburilor interindividuale si intergrupale de idei este natura democratiei. Dar/doar xenofobia politica poate face ca orice cetatean strain sa fie acuzat de “infiltrare” si “influentare”. Numai daca zbori sau esti mut nu poti fi acuzat.

Preocuparea de a livra americanilor “o singura versiune”, cum clama recent Hillary Clinton, inseamna indoctrinare. Frica politica interna, care pare sa fie un revers al politicii externe a fricii, arata ca exista o problema, ca sunt stari de lucruri care se vor sa ramana ascunse americanilor.

Sa se bucure oare Rusia, prin modernele sale reforme politice si economice, de o asemenea atractivitate incat SUA sa se teama de rusoaica Maria Butina ca de o „Mata Hari” prin „influenta”?!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: