Iran: Rachetele balistice, pilon al securitatii regionale. Statutul de stat intraregional nu poate fi sanctionat sau exonerat in privinta responsabilitatii fata de securitatea si integritatea Orientului Mijlociu

Retragerea unilaterala ostila a SUA din acordul nuclear iranian a sensibilizat, factual si contrafactual, o noua abordare, care pune in conexiune nemijlocita securitatea Iranului si securitatea Orientului Mijlociu. In vechea abordare, fundamental gresita, Iranul a fost privit ca un outsider, ca si cand nu ar face parte din regiune si din responsabilitatea privind securitatea Orientului Mijlociu. Tratarea unui stat intra-regional ca exterior si a unuia extra-regional ca interior este o rasturnare sau inversare de logica. Securitatea regiunii oriental-mijlocii afecteaza si depinde de securitatea fiecarei parti a regiunii. Aceasta realitate este neescamotabila. Ea determina cooperarea de securitate a statelor regionale si impartirea intre acestea a responsabilitatilor privind securitatea comuna. Iranului nu-i poate fi refuzat rolul natural, geografic de pilon de securitate al regiunii Orientului Mijlociu.

Istoria de peste un deceniu  a razboaielor americane “preventive” care au devastat Orientul Mijlociu a evidentiat necesitatea unor piloni regionali indigeni si cooperativi ai securitatii Casei Comune Est-Mijlocii. Statele din Orientul Mijlociu nu pot fi spectatoare la amenintarile comune care le pun in pericol securitatea comuna. Niciun stat din regiune nu poate fi considerat sau tratat ca un outsider, in afara responsabilitatii pentru securitatea Casei comune regionale, din care providenta si geografia au decis sa faca parte.

Iranul va trebui prin urmare sa contribuie la umplerea bresei de securitate regionale. Aceasta bresa a fost posibila datorita absentei Iranului din potentialul regional de securitate, satisfacator, de altfel, in dimensiunea sa integrala. Ea a fost favorizata, probabil ca si ascunsa, de lacuna din vechea abordare regionala, care a tratat Iranul ca si cand nu ar fi facut parte din Orientului Mijlociu si nu ar fi avut responsabilitati fata de securitatea comuna. Securitatea regionala trebuie abordata in termenii reali ai co-responsabilitatii si co-securitatii, pentru toate statele din Orientul Mijlociu. In aceasta noua abordare, programul iranian de rachete balistice trebuie privit ca avand valente duble, atat pentru securitatea Iranului, cat si pentru securitatea regiunii Orientului Mijlociu. Iranul nu poate fi sanctionat sau exonerat pentru ori de responsabilitatea sa de cosecuritate, ca stat intraregional. Securitatea regiunii este indivizibila, contributiile sunt complementare.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/12/12/pompeo-cere-consiliul-de-securitate-al-onu-sa-limiteze-dezvoltarea-rachetelor-balistice-iraniene–226846

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: