Discutia: Mama oricarui nou inceput!

George Ban, doar atat?!… E o discutie, cu pro si contra. De undeva trebuie inceput. Nu ma mai intereseaza de mult epitetele sau critica goala, ci doar brainstormingul, ideile, solutiile. Discutia e primul lucru, intr-o situatie de criza sau de blocaj institutional, mai ales daca acesta din urma este sistemic, deci cronic. Ori discutia vi se pare o „trufie”?! Iertati-ma!, dar cum bine sesiza cineva pe Contributors, „corectitudinea politica”, care observ ca va da tarcoale(regii etnici, id est liderii etnici nu mai sunt/nu ar mai fi la moda!), ascunde in ea un totalitarism cu nimic diferit de cel din manual.

Regele etnic sau liderul etnic? Nu stiu cat de profund intelegeti raporturile dintre personalitate si mase. Sau, intr-o forma mai cunoscuta, relatiile lider-partid-clasa-masa. Mi-e teama de ce e mai rau, ca nu stiti ca masa de oameni fara o personalitate puternica este o turma (v. cel putin Gustave Le Bon, „Psihologia multimilor”, o chestiune de „alfabet”, pentru ca intre timp au aparut si alte elaborari, mai sofisticate si mai manipulatoare). Sau in privinta istoriei, ca aceasta se repeta, dar nu in forme identice (v. spirala progresului). Este exact ceea ce am sugerat prin metafora multitudinii de cai prin care se ajunge in varful muntelui. Cu alte cuvinte, nu exclud, ci presupun alegerea, din varii optiuni.

Nu va plac sau vi se par nepotriviti „regii etnici”? Perfect!, dar veniti cu ceva diferit, substantial si argumentat, cu o schimbare de paradigma privind sistemul politic, care sa ne ofere ceva din parghiile de care dispun americanii si chinezii in privinta centralizarii si unificarii folosirii resurselor nationale sau a celor mobilizate. Dar va mai sugerez o analiza, prin care sa re/decoperiti cat de multe lucruri din trecut le-am preluat sub un alt nume (v. chestiunea fondului care poate fi turnat in „n” forme). Sunt inclinat sa cred ca puteti replica prin ceva de genul: Noi avem un sistem, cel atlantic, al guvernarii prin haos si crize – care sunt doar aparente! -, prin scindarea antagonista putere-opozitie, in loc ca acestea sa fie complementare. Dar va spun, este un model fara viitor, pentru ca el nu mai poate hrani decat decadenta. Este adevarat, modelul chinez hraneste progresul, dar noi suntem europeni, cu valori ceva mai „echilibrate”. Desi, cred ca pana si „centrul” si „extremele” politice ar trebui redefinite, daca vrem sa iesim dintr-un statu-quo care ne-a fost impus.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: