Justitie fiscala: Taxarea gigantilor digitali

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat, sâmbătă, că ţara sa va introduce o taxă asupra giganţilor digitali, incepand din 2020. Aceasta masura, apreciata ca fiind de justitie fiscala, vine intr-un context mai larg, european. Franţa a anuntat ca o va aplica de la 1 ianuarie 2019, iar in Uniunea Europeana se poarta discutii despre aplicarea de taxe pe economia digitală la nivel comunitar.

“Nu este decât justiţie ca giganţii digitali care activează în Europa să-şi plătească partea corectă de impozite. Pe lângă o dispoziţie la nivelul Uniunii Europene, noi vom acţiona la nivel national”, a motivat Kurz. El a precizat ca “este vorba despre a taxa firmele care obţin venituri colosale online, pentru care nu plătesc practic niciun impozit, cum se întâmplă cu Facebook şi Amazon.”

În Uniunea Europeana, companiile digitale plătesc în medie 9% impozite, faţă de 23% în cazul altor firme. Comunicatul premierului austriac Kurz aduce si in atentia Guvernului Dancila problema justitiei fiscale privind multinationalele care activeaza in Romania. Inclusiv corporatii din Austria nu-si declara in mod corect veniturile obtinute in Romania si nu-si platesc catre aceasta in mod echitabil taxele pe care i le datoreaza. Dar noblesse oblige: relatiile echitabile sunt cele mai durabile.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: