Un mesaj care starneste banuieli si controverse: “Este pamantul promisiunii”. Ce semnifica si cui ii este adresat?

In dublul limbaj orwellian, care a reusit mult timp sa se sustraga atentiei publice si decodificarii, semnificatia si adresa unui mesaj nu sunt cele afirmate. Acesta este un cod secret de comunicare, cu polaritate inversa sau sensuri prestabilite, care se foloseste de personalitati, evenimente si canale publice. El a fost identificat ca avand o frecventa crescuta in timpul crizelor “Statul Islamic” si “Vestele Galbene”.

Pe aceasta tema, analiza internationala a fost preocupata, vineri, de discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu, in Brazilia, la intalnirea cu presedintele de extrema dreapta ales al acestei tari,  Jair Bolsonaro. Exista o afirmatie a lui Netanyahu susceptibila de a contine un mesaj de tip novlimba sau nouvorba (engl. Newspeak/ germ. Neusprech/ fr. Novlangue). “Israelul este pământul promis. Brazilia este pământul promisiunii”, i-a spus Netanyahu lui Bolsonaro. El a adăugat că Israelul ar putea ajuta în domenii precum economia, securitatea, agricultura şi resursele de apă.

Afirmatia biblica a “pamantului promis” a capatat o materializare istorica intr-un lung sir de razboaie si ocupatii evreiesti ale popoarelor si tarilor din tinutul Canaanului. In urma acestora, popoarele si tarile de pe “pamantul promis” au fost exterminate sau alungate si au disparut. Din retrospectiva conotatiei negative a luarii in posesie de catre evrei, prin foc si sabie, a “pamantului promis”, unii observatori politici considera ca neinspirata afirmatia lui Netanyahu despre “pamantul promisiunii”. Daca a fost un semnal in dublul limbaj, ce semnifica si cui i-a fost transmis?, se intreaba, circumspecti, analistii. Informatii despre intalnire si contextul afirmatiei despre “pamantul promisiunii” pot fi citite accesand link-ul:

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/12/29/bolsonaro-s-a-intalnit-cu-netanyahu-in-brazilia-dar-nu-a-anuntat-ca-va-muta-ambasada-la-ierusalim–234316

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: