SUA: Ce motiveaza stratagema “retragerii” din Siria?

Donald Trump

Anuntul facut de Donald Trump, luni, potrivit caruia retragerea trupelor SUA din Siria va fi “lenta”, pare sa confirme supozitia unei stratageme americane. Ea a fost emisa de multi observatori internationali, pe baza analizei atente si continue a datelor din teatrul sirian si a reactiilor politice din SUA.

Faptic, dispozitivul american de pe teritoriul sirian a ramas inghetat dupa agitarea de catre Donald Trump a perspectivei retragerii celor 2000 de soldati americani din Siria. Nici macar simbolic nu s-au inregistrat acte de dezangajare sau de plecare acasa a vreunui soldat american. Totodata, reactiile bipartizane din SUA au format un cleste strans in jurul “deciziei” lui Trump, fara sanse de scapare.

Tactic, cel putin doua par sa fie consideratiile pentru care SUA au recurs la stratagema “retragerii”. Prima, sa previna, sa puna in expectativa si/sau sa modereze initiative si evolutii anuntate de catre Turcia in nordul Siriei, referitoare la eliminarea amenintarii teroriste kurde. A doua, sa sugereze Rusiei posibilitatea transformarii intr-o moneda de schimb a retragerii americane din Siria. Nici probabilitatea amanarii sau subminarii proiectului politic si de integritate din Siria nu e de minimalizat.

Cel mai probabil, retragerea americana din Siria ar putea sa insemne o repliere pe aliniamentul irakian, care sa devina punctul tare al dispozitivului militar al SUA in Orientul Mijlociu. In acest sens pledeaza vizita neasteptata a lui Trump la trupele americane din Irak si evocarea unei baze militare permanente in aceasta tara. Pare sa fie o reactivare a teoriei geopolitice a “bazelor militare”, prin coordonare americano-britanica, ca parte forte a reinvierii fostului imperiu colonial britanic.

Desigur, exista si un joc de imagine personala pentru Donald Trump, dar acesta este mai degraba o perdea de ceata foarte perisabila. Trump nu ezita sa se faca “erou national” pentru “succesul” in fata gruparii Statul Islamic. Aparent, el pare sa ignore cu totul ca loviturile decisive antiteroriste au venit din partea armatelor Siriei, Rusiei, Iranului, Turciei. Cei mai lucizi au remarcat dualitatea SUA, vizibila in special pe timpul regimului afroamericanului Obama, cand ce se “darama” ziua, noaptea era construit la loc. Partea proasta este ca se confirma toate “teoriile conspiratiei”, intr-un triptic colonialist Bush-Obama-Trump, incepute de la invadarea Irakului (2003), continuate prin “califatizarea” Siriei si Irakului de catre Statului Islamic (dupa 2014) si stratagema “retragerii” (2018) si ce-o mai urma.  

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/12/31/trump-confirma-ca-retragerea-americana-din-siria-va-fi-lenta–234844     

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: