
Jo Song Gil
La scurt timp dupa anuntul lui Donald Trump că a primit o scrisoare “formidabilă” de la Kim Jong Un, un eveniment l-a scos abrupt pe presedintele american din extazierea fata de omologul sau nord-coreean. Cel mai înalt diplomat nord-coreean în Italia a cerut azil într-o ţară occidentala!
Informatia despre aceasta dezertare majora pentru regimul de la Phenian a fost facuta publica de catre media sud-coreeana. Jo Song Gil, ambasadorul interimar nord-coreean în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentala. Cererea de azil a fost facuta “la începutul lunii trecute”.
Potrivit acelorasi surse, cazul Jo constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, “îl protejează într-un loc sigur”. Insa cele mai mari dureri de cap se anunta sa fie pentru Donald Trump. El isi vede agenda privind Coreea de Nord data peste cap, prin surclasarea problemei nucleare nord-coreene de catre cea ideologica, a regimului comunist de la Phenian.
Casa Alba pare sa fi neglijat cu totul cauza ideologica primara a inarmarii nucleare a Coreei de Nord. Revenirea in forta in prim-plan a ideologiei totalitare nord-coreene, ca o cauza a tuturor cauzelor, ar putea sa-l oblige pe Trump sa-si schimbe abordarea nucleara in favoarea celei ideologice.
Oricum, defectarea de catre diplomatul nord-coreean ofera o munitie ideologica nesperata pentru opozantii democrati si republicani ai sefului Casei Albe. Inca un esec de abordare si conceptualizare din politica externa a SUA va atarna greu in pasivul politic si electoral al presedintelui Trump.
Jubilatia lui Trump la primirea scrisorii lui Kim este aproape copilareasca. O poza il prezinta pe Trump cu scrisoarea lui Kim in mana, pe care o tine ca pe un trofeu de pret, in timp ce ii aduce laude superlative liderului de la Phenian, privind relatiile personale “foarte bune” si nerabdarea unui nou summit.
Criticii din ambele tabere sustin ca lui Trump ii va fi foarte peste mana sa reia politica acuzatiilor ideologice si drepturilor omului la adresa lui Kim, pentru a nu friza ridicolul.
Cei mai multi analisti considera ca unilateralismul lui Trump, prin retragerea sau incalcarea unor acorduri internationale importante (climatic, iranian etc.), ordinele sale executive intempestive si fara drept de apel, sanctiunile si razboaiele economice, politica imigratiei etc, ii creioneaza acestuia un profil politic si psihologic asemanator cu cel al lui Kim.
In aceeasi nota comparativa, unii libertatori de opinie observa cu ironie ca justitia l-a obligat pe Donald Trump sa-l reprimeasca pe un jurnalist non grata la conferintele sale de presa, dar nu a “reusit” sa-i revoce controversatele iesiri unilaterale din multilateralitate, care au atras SUA dezaprobari masive. Intimidare sau coruptie?
Trump cu scrisoarea lui Kim