De ce se tem SUA de Huawei: Americanii nu ii vor mai putea spiona pe adversari, dar nici controla pe aliati

Mike Pompeo/ Foto: Richard Drew/AP (Preluare Agerpres)

Trump l-a corectat pe Pompeo, dar a fost prea tarziu. Impetuosul intimidator apucase sa dezvaluie de ce SUA se tem de tehnologia gigantului chinez Huawei si incerca in toate felurile sa o blocheze si sa ii faca competitie neloiala. Secretarul de stat american a spus lucruri pe care daca le-ai fi auzit de la altii nu le-ai fi crezut.

Referindu-se la tehnologia Huawei, Pompeo a declarat joi pentru Fox Business TV urmatoarele: “Dacă o ţară adoptă asta (tehnologia Huawei) şi o foloseşte în sistemele sale de informaţii esenţiale, atunci nu vom putea să împărtăşim informaţii cu ele, nu vom putea să lucrăm împreună cu ele”. Pana aici, nu intelegi mare lucru.

Dar mai departe te lumineaza tot Pompeo, care vine cu o compromitatoare decriptare: “În unele cazuri, există riscul să nici nu putem să co-amplasăm resurse americane, o ambasadă americană sau un avanpost militar american.” El a mai adaugat că va împărtăşi detaliile legate de acest “risc real” cu aliaţii SUA.

Ce deducem prin analiza informationala si de securitate din spusele lui Pompeo? Ca tehnologia comunicationala chineza Huawei este intr-adevar performanta si fara rival de profil din partea americana. Ca ea poate spiona, dar nu poate fi spionata. Aceste posibilitati ale Chinei sunt de temut de catre SUA. Dar mai este o chichita, pe care Pompeo ne-o dezvaluie pe gratis si daca cineva i-ar fi cerut-o nu ar fi divulgate-o nici in ruptul capului. Aliatii care incorporeaza tehnologia Huawei in sistemele lor de informatii, nu vor mai putea fi spionati si, astfel, controlati de catre SUA. Asta spre deosebire de tehnologia comunicationala americana, aflata in sistemele aliatilor, care nu are bariere pentru serviciile de informatii ale SUA. Nu si invers.

Sesizand inabilitatile lui Pompeo, care, in subsidiar spus, diplomatic ar putea sa fie cel mai putin dotat ministru de externe si sa nu mai faca multi purici la Departamentul de Stat, Trump a aruncat peste spusele ministrului sau un voal orwellian de dublu gandit sau dublu limbaj. El a lăudat pe Twitter tehnologia mobila 5G şi a încurajat firmele americane spre performanţe. Totodata, a spus că nu îşi doreşte să îi blocheze pe rivalii chinezi. Nu sunt in stilul lui Donald Trump astfel de menajari ale adversarilor, dar Pompeo a adus in ecuatie si aliatii. Spusele lui Pompeo si deductiile pe baza acestora s-ar putea sa scintileze mintile multora. Autobresele sunt ca autogolurile.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/02/21/pompeo-sua-nu-vor-impartasi-informatii-cu-tarile-care-folosesc-tehnologia-huawei–262523

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: