„Albirea” politica si juridica a lui Obama: Europa, ia-ti teroristii inapoi!

Un mesaj surprinzator, adresat Europei de catre SUA, a pus in lumina tupeul nemasurat si manipularea de autoabsolvire de vinovatie si raspundere, pentru invaziile militare, razboaiele civile si terorismul proliferat de catre acestea, din Orientul Mijlociu. Europa, ia-ti teroristii inapoi!, a consternat Donald Trump lumea, sambata trecuta, pe Twitter. Care teroristi „europeni”?! Aia migratori, vopsiti, cu dispensa? Cosmopolitii neintegrati sau neintegrabili, care se considera „cetateni ai lumii”?!

Trei sunt tintele propagandei actuale a Casei Albe, in Administratia Donald Trump, privind Orientul Mijlociu. Ele sunt o tentativa de „rebranduire”, dupa esecul dezastruos si costisitor al operatiunii de “soft power”, de prostire internationala si de punere intr-un conflict de uzura a islamului cu sine insusi si cu crestinismul – cf. Manifestului cvasinazist al lui Samuel Huntington, “Conflictul Civilizatiilor”, 1993, SUA -, care a fost demarata de catre fostul presedinte afroamerican Barack Obama, in Orientul Mijlociu.

Scopul urmarit de Obama a fost sa salveze proiectul, ajuns mototolit, al predecesorului, George W. Bush, privind “Marele Orient Mijlociu” – colonizarea “eterna” si “integrata” a regiunii de catre SUA. Retusat, scenariul a fost relansat in 2011, cu declansarea razboiului civil in Siria. In 2014, a escaladat “Statul Islamic” (SI), cu rol de accelerator al raptului teritorial (“califatul”), cand SUA si-au facut aparitia controversata in teatru, conducand o “coalitie”. Sortii s-au schimbat din 2015, dupa implicarea de drept international a Rusiei, in sprijinul suveranitatii Siriei. La declinul si apropiatul sfarsit al “Statului Islamic” au contribuit Iranul, o data cu Rusia, si Turcia, din 2016.

Pe fondul noilor evolutii si schimbari de perspectiva, Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Siria. Primul obiectiv al noii propagande a SUA este de a se autoeroiza pe frontul anti-“Stat Islamic”, despre care spune ca este invins aproape 100%, ceea ce nu este departe de adevar, si de a-si autoatribui acest merit. Al doilea obiectiv este de a-l “albi” politic si juridic pe Obama, despre care sunt probe si indicii ca este autorul, cu Hillary Clinton, punerii in scena a steagului fals “Stat Islamic”. Al treilea obiectiv este de transfer si decontare partiale pe terti (Europa) a afacerii nerentabile “Stat Islamic”.            

„Statele Unite fac apel la Marea Britanie, Franţa, Germania şi altor aliaţi europeni să ia înapoi peste 800 de luptători SI capturaţi în Siria şi să îi pună sub acuzare”, a cerut preşedintele SUA pe Twitter. „Califatul (o slabiciune a lui Trump pentru acest termen instigativ, cu care au fost aprinse mintile multor islamici, n.m.) este pe cale să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forţaţi să îi eliberăm”, a evocat Donald Trump. „Statele Unite nu doresc să vadă cum luptătorii Stat Islamic migrează în Europa, unde sunt de aşteptat să meargă. Am făcut atât de mult, am cheltuit atât de mult – este timpul ca alţii să intervină şi să facă treaba de care sunt capabili. Ne retragem după o victorie de 100%”, a mai supralicitat Trump.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: