Politicienii si teoreticienii politicii au rolul de a gasi cele mai bune explicatii pentru procesele si fenomenele sociale, dintr-un spatiu geografic determinat. Aceste descrieri politice ale realitatii pot ajuta la formularea de strategii si tactici modelatoare, de succes. Cele mai mari sanse, in sensul influentarii evenimentelor, le poate avea teza politica sau teoria politologica cea mai nuantata si mai adaptata la dinamica momentului sau etapei.
Influentarea evenimentelor, intr-un sens sau altul, revine partidelor politice. In acest rol exista o problema de mare sensibiltate si responsabilitate. El implica luciditatea, experienta si vizionarismul, care se formeaza si se calesc in lupta politica. Sensurile in care partidele isi propun sa duca poporul si tara pot fi bune sau proaste. Sau, mai nuantat, mai bune sau mai proaste. Insa nu in mod automat sau obligatoriu castiga cea mai buna viziune. Totul va depinde de capacitatea extensiva de a forma constiinta politica si majoritatea politica. Constiinta formeaza majoritatea.
Cate Europe sunt? Cate Romanii sunt? Cele mai multe raspunsuri s-au oprit la cifra doi. Doua Europe. Doua Romanii. Ambele sunt valabile in raport de sistem si etapa. Putem afla insa si un raspuns mai comprehensiv, al diversitatii si democratiei. El poate fi formulat pe baza unitatii luate in calcul, tara si cetateanul. E o reducere la unitate care permite un raspuns multiplicat, la scara tuturor unitatilor componente. Exista atatea Europe cat numarul tarilor europene. Exista atatea Romanii cat numarul cetatenilor romani. Implicarea unitatii in definitie are avantajul relativ al depasirii abordarii de bloc si proiectarii viziunii de coeziune si solidaritate, in care fiecare unitate se simte integrata.
PS/NB: Va urma o etapa foarte densa electoral. Campaniile si strategiile vor aduce cat mai multi aderenti daca ele vor fi cat mai inclusive. Pentru urmatorul ciclu electoral si viitorul proiect de tara o conditie de succes ar fi sa nu se mai caute dusmani, adversari, gicacontristi, ci prieteni, aliati, sustinatori constructivi. E nevoie de sinergie nationala. Subminarea prezidentiala sau partidista a guvernarii, cum incredibil se intampla, e lipsa de respect fata de majoritate. Un democrat accepta majoritatea.
This entry was posted on Sâmbătă, 23 februarie 2019 at 14:08 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.