Impostura si ingerinta in Venezuela: Organizatia Statelor Americane si Grupul de la Lima, anexe ale sistemului de putere al SUA? Washingtonul atenteaza la aranjamentele de securitate interamericane

Guaido la Bogota: Proiect de destabilizare a Venezuelei/ Foto: Preluare dupa Agerpres

“Presedintele” autodesemnat al Venezuelei, Juan Guaido, agent deconspirat al CIA, care vrea sa imobilizeze Venezuela si sa-i ofere bogatiile pe tava SUA, a ajuns duminică seara la Bogota. El urmeaza sa pledeze pentru intensificarea presiunilor privind rasturnarea presedintelui legitim al Venezuelei, Nicolas Maduro, după blocarea intrarii in tara a ajutorului pretins umanitar al SUA, denuntat ca aduce arme si agenti clandestini pentru lovitura de stat si razboi civil.

Guaido va participa în capitala Columbiei la reuniunea unui grup restrans din Organizatia Statelor Americane (OSA), format din 14 state, majoritar ostil lui Maduro, cunoscut ca Grupul de la Lima (GL). La reuniunea GL va participa, coordonator, vicepreşedintele SUA Mike Pence. Scopul e ca “toate ţările din emisferă” să-i acorde lui Guaido ”cel mai puternic sprijin al lor, necesar tranziţiei în Venezuela”, potrivit declaratiei preşedintelui tarii gazda, Ivan Duque.

Deputatul venezuelean opozant Julio Borges, reprezentant al lui Juan Guaido, care a trecut vineri frontiera în Columbia, în pofida unei interdicţii de ieşire din Venezuela, a fost insa transant, fara figuri de stil diplomatice. El a declarat ca, la reuniunea GL, Guaido “va solicita o întărire a presiunilor diplomatice şi folosirea forţei împotriva lui Maduro”. Amenintarea cu folosirea fortei a fost evocata repetat de Trump si Pompeo. SUA au pregatite forte de interventie.

Privite in conexiune, multe evenimente istorice conduc la concluzia ca OSA si GL fac parte din sistemul de putere al SUA. Sau cu aceste intentii au fost create, pentru influenta extinsa si ingerinta ale SUA in America de Sud. Ce cauta sediul OSA la Wahington? Ce cauta Pence la GL? Nu pentru a influenta evenimentele din America de Sud in directia favorabila intereselor unilaterale ale “Statelor Unite ale Americii”?

Istoricii au evidentiat deja ca folosirea denumirii de “America” pentru doua continente, America de Sud si America de Nord, nu este justificata decat din punct de vedere geopolitic. Doar America de Sud isi merita numele, preluat de la Amerigo Vespucci, care a descoperit acest continent in 1499, fiind primul european care a pus piciorul in Brazilia, apoi pe costele Uruguaiului si Argentinei. America de Nord a fost descoperita in 1492 de catre Cristofor Columb, mai riguros spus prin debarcarea in relativa apropiere, in insulele din Antile (Caraibe), din vecinatatea Americii Centrale, aceasta din urma fiind ea insasi considerata de catre unii un continent (al treilea!) sau porțiunea sudică a continentului nord-american.

Cert este ca cel care a debarcat prima data in America de Nord a fost scandinavul Leif Ericson, in anul 1000, deci cu 492 de ani înaintea lui Columb. America de Nord si-ar merita cu adevarat unul din numele celor doi exploratori. Nu ar fi o impostura ca SUA sa poarte numele de Statele Unite ale Eriksoniei sau Statele Unite ale Columbiei, iar cetatenii sa se numeasca eriksoni sau columbieni. In niciun caz, “americani”. Historia dixit. Dar se pare ca aceasta inautenticitate de nume este productiva in manipulare si geopolitica. Oricum, este alandala ca trei continente sa se numeasca America.

Dincolo de aceste controverse istorice, de care e bine sa avem o idee, cel putin culturala, Pence si Guaido se afla pe cale ca la Bogota sa savarseasca un act incredibil de manipulare a OSA si a Americii de Sud, de tarare intr-o actiune anti-drept international, servitoare a intereselor unilaterale ale SUA. Sustinand folosirea fortei impotriva Venezuelei, pregatirea si efectuarea unei interventii militare impotriva acestei tari, instigatorii incalca grav actul fondator al OSA. In Carta OSA, adoptata la Bogota in 1948, se stipuleaza cu claritate ca obiectivele acestui organism multilateral sunt “securitatea continentală și soluționarea pașnică a conflictelor dintre statele membre.” De asemenea, se incalca actul fondator al GL (Declaratia din 2017), care s-a constituit pentru “o ieșire pașnică a crizei din Venezuela”.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/02/25/venezuela-juan-guaido-la-bogota-pentru-a-intensifica-presiunea-internationala-asupra-lui-nicolas-maduro–263867

https://ro.wikipedia.org/wiki/OSA

https://en.wikipedia.org/wiki/Lima_Group

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: