Pericolele ascunse ale democratiei de tip occidental: Viciile partitiei sistemului politic in putere si opozitie

Venezuela: SUA cer o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

La ce bun o tara este democrata daca opozitia este nedemocrata? O opozitie care nu accepta majoritatea nu este democrata. In jocul nedemocratic al opozitiei, nerecunoasterea unui scrutin sau a unei legi este doar un pretext de subminare. Aceasta lipsa de fair play intervine ori de cate ori opozitia este controlata din exteriorul tarii.

Asa cum fara nicio indoiala s-a probat, Ocidentul a impus o regula perversa de democratie: divizarea sistemului politic in putere si opozitie. Scopul partitionarii e ca prin controlul asupra uneia din cele doua parti, Occidentul sa-si ia un tain, care poate ajunge pana la partea leului, din bogatiile oricarei tari “democrate”. Sau sa o transforme in colonie.

In SUA, de pilda, republicanii nu au castigat votul popular in alegerile prezidentiale din 2016, ci doar pe al membrilor colegiului electoral, candidatul lor fiind cel care a ocupat Biroul Oval de la Casa Alba. Democratii i-au acuzat ca au “castigat” prin “ingerinta” electorala a rusilor, dar nu au organizat rasturnarea presedintelui.   

De ce?, ne putem intreba. Pentru ca niciuna din cele doua parti ale sistemului bipartidist american nu este controlata de rivalii externi ai SUA. In caz contrar, SUA ar fi supuse regulii tainului (uiumului) catre tertul controlor. Dar, din cate observam in mod curent, unilateralismul SUA este cel care isi ia partea de la toti ceilalti.

Un alt raspuns il primim dinspre Venezuela. Dupa regulile democratiei occidentale, Venezuela este o tara democrata, avand un sistem politic multipartid. Venezuela nu este mai putin democrata decat SUA. Diferenta e ca opozitia din Venezuela e controlata de SUA, consecinta pentru care opozitia venezueleana nu e democrata.

Integrata in sistemul de putere al SUA, opozitia din Venezuela pune in pericol democratia, inteleasa ca putere a poporului asupra bogatiilor tarii, cat si suveranitatea Venezuelei, prin apelul la interventie armata pe care opozitia il adreseaza SUA. O democratie cu opozitie nedemocrata nu slujeste poporul, e un risc pentru tara.

SUA au cerut ca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Venezuela să aibă loc marţi, probabil pentru a forta o rezolutie de interventie militara sau de razboi economic, ambele la fel de criminale.

Poate nu ar fi lipsita de importanta evocarea la ONU a doua solutii, catre care implicit imping SUA, prin care Venezuela sa isi poate apara democratia si suveranitatea: modificarea sistemului politic multipartidist si trecerea la monopartidism, ori suspendarea lui si adoptarea unui regim de dictatura militara, pentru un orizont de timp variabil.

Cel putin, actuala critica occidentala privind „reinstalarea democratiei” in Venezuela, care este o critica ipocrita si superflua, ar avea un alt obiect si o alta abordare.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/02/25/venezuela-sua-cer-o-noua-reuniune-a-consiliului-de-securitate-al-onu–264513

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: