Inevitabilul Brexit: Amanarea, o cumparare de timp. Exitul, o reactie dupa refondarea UE

Avansarea de melc a Brexitului, dupa aproape trei ani de la referendumul britanic care a decis iesirea MB din UE, e un indiciu puternic ca Londra joaca pe doua carti. Prima carte este tergiversarea, castigarea de timp. Scopul incepe sa se contureze, pe masura ce devine tot mai evident ca resetarile si restartarile britanice tind sa le concureze de facto pe cele ale europenilor. El pare sa fie de a vedea in ce directie si cu ce componenta va merge UE dupa refondare si de a reactiona cat mai speculativ. UK nu mai este de mult in UE, misiunea ei este de observare din interior, atat cat ii va mai permite ciorna de exit, pana cand exitul va deveni efectiv. Decuplarea MB de UE este ilustrata si prin orientarea, foarte probabil sugerata politic, studentilor britanici spre invatarea limbilor straine spaniola si mandarina si scaderea interesului pentru germana si franceza.

A doua carte este de a-si pregati viitorul non-UE. Cel mai probabil, viitorul UK va fi intr-un spatiu de comert liber cu SUA. Este cea mai dificila si nesigura carte. Dificultatile vin din doua parti. Dinspre UE, in care lucrurile nu s-au miscat inca in directia controversatei reforme interne. Planul post-Brexit al MB va fi in mare parte reactiv, in functie de ce vor face europenii. MB vrea sa stie précis cum va arata noua UE, situatie dupa care isi va face propriile planuri de viitor. O alta dificultate vine dinspre SUA, care si ele bajbaie spre un viitor incert. Incertitudinile in acest caz sunt legate de designul noului proiect geopolitic american, care tinteste spre o anacronica “sfera de influenta”, desi vremea lor a apus, lasand locul multipolarismului. Dar mai ales din traiectoria politica a lui Trump, foarte posibil sa fie dislocat de la Casa Alba.

Situatia momentului e foarte incerta in privinta iesirii planificate a MB din UE, pe 29 martie. Jucarea mingii Brexitului intre Guvernul May si Camera Comunelor nu da nicio idee clara despre ce vor face britanicii in continuare. Cea mai probabila pare varianta unei amanari a Brexitului. Ea ar trebui insa formulata de Londra si inaintata Bruxellesului, care ar putea sa-i dea curs, daca va fi ferma si insotita de un plan clar. Scadenta stransa si apropierea europarlamentarelor, la care participarea MB care iese din UE ar fi o absurditate totala,  obliga Londra ca pana cel mai tarziu in prima jumatate a lunii martie sa se hotarasca daca e alba sau neagra. Politic si juridic, referendumul si calendarul de iesire trebuie respectate. Doar un nou vot popular poate anula despartirea de UE.      

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: