Trump si May: Coordonarea insistentelor

Socurile pe care referendumul pentru Brexit si alegerea lui Trump le-au reprezentat pentru europeni (Ursula von der Leyen) au ramas in urma, dar altul s-a grabit sa le ia locul. Este vorba de ciudata coordonare a insistentelor cu care “fratele” Trump si “sora” May vizeaza obtinerea de avantaje unilaterale din partea europenilor.

O afirmatie de trista celebritate spunea ca o minciuna repetata zi de zi devine adevar. Pornind probabil de aici, Trump si May au ajuns la psihologia politica comuna ca tragerea de timp si numarul insistentele ar putea juca rolul unor validatori ai cererilor celor doi, prin care acestia “sa aiba mereu dreptate”. Culmea e ca tactica functioneaza. Trump si May chiar obtin ceea ce vor!  

Trump si-a facut un “fix” din a cere repetat aliatilor NATO sa plateasca mai mult pentru apararea colectiva euroatlantica. Obiceiul american a fost extins si la aliati din zona Asia-Pacific (Japonia, Coreea de Sud). Potrivit unor informatii recente ale unor oficiali SUA, Trump vrea ca Germania, Japonia, și, într-un final, și celelalte țări care găzduiesc trupe americane să plătească cu 50 la sută mai mult decât până acum pentru privilegiul de a-i găzdui. În unele cazuri, națiunilor care găzduiesc militari americani li s-ar putea cere să plătească cu de cinci sau de șase ori mai mult decât acum, sub formula ”Cost plus 50”.  

”Multe țări nu plătesc cât ar trebui. Și, sincer, multe țări ne datorează o sumă imensă de bani, de mulți ani în urmă, deoarece Statele Unite au fost nevoite să plătească în locul lor”, a spus Trump la întâlnirea cu generalul Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a avut loc în vara anului 2018 la Summitul NATO de la Bruxelles. Cum armamentul “interoperabil” al Aliantei este achizitionat preponderent din SUA, este limpede in ce visterie ajung banii europenilor pentru cheltuieli militare.

Pe directia UE, May insista in cascada pentru cat mai multe concesii europene privind Brexitul. Ea a cerut vineri UE să facă “încă un effort” pentru a ieşi din impasul privind acordul Brexitului, respins în ianuarie de parlamentul britanic, care marti va fi din nou supus votului. Theresa May va avea în weekend mai multe discuţii telefonice cu lideri europeni, pentru ca acestia sa răspunda “preocupărilor specifice” ale parlamentului britanic. May a validat de ultima ora butada “Insistentele mici si dese, cheia marilor succese”. Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a anunţat vineri că Bruxelles-ul este dispus să ofere UK “optiunea ieşirii unilaterale din uniunea vamală, dar să fie menţinute celelalte elemente ale backstop-ului pentru a evita o frontieră dură” între Irlanda şi Irlanda de Nord. “Regatul Unit nu va fi forţat să rămână în uniunea vamală împotriva voinţei sale”, a completat Barnier pe Twitter, după o reuniune cu ambasadorii celor 27 de state ale UE, fără cel britanic.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: