Liviu Dragnea si PSD: „Acolo vor fi banii dumneavoastra!”: Realizari ale fondului suveran de investitii si inteligentei politice si creative romanesti

Liviu Dragnea&PSD: „Acolo vor fi banii dumneavoastra!”

Inapoia propagandei gaunoase si galagioase care vrea in Romania infrastructura rutiera (foarte bine!), dar respinge investitiile industriale suverane (de ce?) se ascund interesele economice unilaterale ale multinationalelor, care nu se iubesc decat pe ele si nu vor concurenta de piata, in colonii si/sau, cu atat mai putin, la ele acasa.

ISD-urile, vectorii corporativi ai acestora si conexiunile lor interne, din tara (dreapta politica si miscarile ei de agitatie gen #rezist, #si eu) au o teama viscerala de fondul suveran de investitii, care creeaza capacitati de productie nationale, economie nationala, locuri de munca nationale, standarde de nivel de trai nationale, pe scurt, dezvoltarea economico-sociala a Romaniei.

Nu sustine nimeni ca nu avem nevoie de autostrazi, dar nu in mod exclusiv, nu in dauna investitiilor suverane productive. Desigur, banii dati pe autostrazi nu sunt pur si simplu ingropati, bagati in pamant, cum zeflemist Traian Basescu ne arata asfaltul spunand “Aici sunt banii dumneavoastra!”, cand raspundea la intrebarile populare legitime “Unde sunt banii tarii?”.

Remember/Traian Basescu: „Aici sunt banii dumneavoastra!”

A venit vremea ca efortul investitional sa nu mai fie directionat exclusiv spre zona joasa si hulpava tip “Aici sunt banii dumneavostra!”. Trebuie sa avem investitii suverane si pe directii care ne desprind de firul ierbii, de linia pamantului, care inalta si construiesc viitorul industrial si economic al Romaniei, bunastarea romanilor si independenta tarii.

Sa putem privi de jur imprejur si arata cu mandrie spre produsele fondului suveran de investitii – fabrici, uzine, exploatari si valorificari ale bogatelor resurse nationale, minerale, agricole, de inteligenta romaneasca, forta de munca romaneasca etc. Sa putem sa spunem cu demnitate, fara a ne uita doar in pamant, si sa demonstram in mod palpabil: “Acolo sunt banii dumneavostra!”.

Marturisesc ca pana si in cele mai de PR povesti occidentale despre Romania nu reusesc sa identific decat scopuri marginale, accesorii. Intr-o emisiune de televiziune recenta cineva spunea ca ar trebui sa ne reabilitam obiectivele de patrimoniu, sa le expropriem daca sunt in proprietate privata si sunt neintretinute, ca am creste atractivitatea turistica etc. Omul era bine intentionat, avea dreptate, politica de patrimoniu trebuie sa ia si asa ceva in considerare.

Exista insa o dinamica a prioritatilor si o etapizare, care trebuie incadrate intr-o viziune de ansamblu, denumita politic drept “proiect de tara”. Viziunile bucolice sunt parti dintr-un intreg, din care trebuie sa faca parte si cele dezvoltatoare si modernizatoare. Dependenta de modernitate este in crestere, modernizarea fiind cea prin care o tara face pasi inainte, pe calea dezvoltarii. Nu poate fi “suspectat” de intelepciune cineva care face doar sau in primul rand trotuare, in timp ce casa ii este darapanata, pamantul nelucrat, productia domestica abandonata, nu vinde, ci doar cumpara, se indatoreaza etc. Nimeni nu spune Romaniei sa faca investitii suverane serioase, in capacitati productive, sa-si reconstituie economia nationala, sa privilegieze capitalul autohton si antreprenoriatul romanesc.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: