India Shakti se ridica in Asia-Pacific: A treia superputere multilaterala si a patra din lume care detine arma anti-satelit

Shakti/ Sursa: Wikipedia

Shakti, “marea divina mama” a hinduismului, responsabila pentru creatie si agenta tuturor schimbarilor, inspira si ridica India tot mai activ in afirmarea cosmica. De altfel, Shakti este existența cosmică, precum și eliberarea, cea mai semnificativă formă fiind Kundalini Shakti, o forță psiho-spirituală misterioasă. O semnificativa inspiratie a Indiei Shakti s-a intamplat recent.

Premierul Indiei, Narendra Modi, care este un nationalist hindus, a anunţat miercuri că fortele spatiale ale tarii sale au doborât cu o rachetă un satelit, aflat pe orbită joasă, în cursul unui exerciţiu militar. India a devenit astfel cea de-a patra ţară din lume, după SUA (unilateraliste) si China şi Rusia (multilateraliste), care a reuşit această performanţă tehnologică.

India anunta ca a devenit o superputere cosmica/ Foto: dupa Agerpres

Operaţiunea, numită Mission Shakti (forţă în hindi), a durat trei minute. “Satelitul era o ţintă prestabilită şi a fost doborât cu o rachetă anti-satelit”, a explicat Modi. “Oamenii noştri de ştiinţă au doborât un satelit aflat pe orbită joasă, la o distanţă de 300 de km”, a declarat premierul indian, într-un mesaj national televizat, cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din India.

“Scopul nostru este de a stabili pacea (prin descurajarea oricarei agresiuni straine, n.m.) şi nu de a crea o atmosferă de război. Acest lucru nu este îndreptat împotriva nici unei ţări”, a argumentat Modi. “Este un moment de mândrie pentru India”, a mai spus premierul indian, afirmând că ţara sa cu 1,25 miliarde de locuitori se alătură astfel „superputerilor spaţiului cosmic”.

India a fost remarcata de catre analisti politici si observatori internationali ca o superputere cu una dintre cele mai mari cresteri militare din ultimul timp. Ea a venit puternic din urma, cu o proiectie de securitate si aparare semnificativa pentru protectia militara a statului indian si a cetatenilor indieni, impotriva oricarei agresiuni externe. In acelasi timp, India Shakti a devenit o forta de luat in seama in regiunea Asia-Pacific, unde schimba balanta dintre multilateralism si unilateralism.   

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/03/27/india-anunta-ca-a-doborat-un-satelit-aflat-pe-orbita-joasa-cu-o-racheta-in-cursul-unui-exercitiu–281676

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: