Confirmare indirecta a banuielii privind decaderea tehnologica a SUA in ierarhia superputerilor cosmice: Americanii vor ajunge pe Luna in cinci ani!

Mike Pence/ Foto: Flickr, Michael Vadon

Uneori, reputatia poate sa fie cu mult inaintea realitatii sau sa nu aiba nicio legatura cu aceasta. Exista opinii, unii spun ca si dovezi, ca in aceasta situatie s-ar inscrie o pretinsa reputatie “cosmica” si „lunara” a SUA. Dupa multmediatizata ajungere a primului om pe Luna (16 iulie 1969), care a fost american, nimeni nu s-a indoit ca SUA nu ar ocupa locul intai in ierarhia superputerilor cosmice. Ulterior, anumite indicii si situatii inexplicabile din timpul aselenizarii, care puneau la indoiala evenimentul, despre care criticii spun ca a avut loc intr-un studio de pe Pamant, a facut ca sa paleasca reputatia SUA de cea mai avansata si exploratoare tara a spatiului cosmic si, in particular, a celui selenar. Cu toate acestea, la momentul “primului om pe Luna” si mult timp dupa aceea, SUA au cules multi lauri si multe beneficii politice.

In scenariile competitiei bipolare a razboiului rece, se evoca aproape mistic ca cine a ajuns pe Luna era capabil de multe alte performante tehnologice, la care nimeni din Lume nu putea nici macar sa viseze. SUA se bucurau de o reputatie tehno-cosmica imensa, cel putin virtuala, care era data de ceea ce se vedea pe sticla sau se auzea pe calea undelor. In cultica selenara si ozenistica, SUA pareau sa fi dat mana cu zeii si sa fi capatat puteri comparabile cu ale acestora. Primele indoieli si intrebari care au zgaltait acest mit privind SUA au aparut dupa inceperea crizei financiare a globalismului (2008), si, mai ales, dupa debutul crizelor sale in relatiile geopolitice cu Rusia (2014-2016) si in relatiile comerciale cu China, Europa (2018) si nu numai. 

Unde disparuse potentialul tehnologic, spatial si cosmic al tarii care debarcase primul om pe luna si care parea sa fie cu un secol inaintea tuturor tarilor?! Oare performanta americana a trimiterii primului om pe luna nu putea fi repetata oricand de catre SUA, asa cum de pilda o data invatat mersul pe bicicleta acesta nu se uita si poate fi exersat fara probleme toata viata? De ce cand competitori multilateralisti inregistreaza succese spectaculare in cucerirea Lunii – ca ajungerea pe fata selenara nevazuta (China), performanta tehno-spatial-cosmica care, in treacat, e de neexplicat cum de nu a apartinut americanilor -, ori au planuri credibile de a trimite oameni pe Luna, unilateralistele SUA bajbaie in chestiuni cosmice marginale, cu poze laudaroase, neverificabile si neconvingatoare despre Planeta Pitica, Ultima Thule etc?

Vanitosul leadership politic al SUA ar fi putut, cel putin teoretic, dar practic in mod cert  impulsionat geopolitic, sa utilizeze superioritatea achizitiilor stiintifice din domeniu pentru o noua misiune umana pe Luna, poate chiar mai multe, pentru o asteptata confirmare a suprematiei tehnologice, reeditand acel “Wow!” din 1969, cu noi “Apollo 11” si noi “Neil Armstrong”. Nu numai ca in trecut nu a fost nici pomeneala de asa ceva, dar nici in viitor nu va fi prea curand: SUA se vor stradui sa ajunga pe Luna, “din nou”,  in urmatorii cinci ani! Vicepreședintele american Mike Pence a declarat ieri că dorește ca astronauții americani să ajungă din nou pe lună în cel mult cinci ani. El a sustinut ca NASA trebuie să îndeplinească acest obiectiv ,,prin orice mijloace are la dispoziție”.

In caz contrar, daca NASA nu va reuși să trimită astronauți pe Lună până în 2024, ,,va trebui să schimbăm organizația, nu misiunea”, a avertizat Pence, intr-un discurs la întâlnirea Consiliului Național Spațial, care a avut loc în Huntsville, Alabama. Pe unii astrofizicieni i-au socat cerinta si avertismentul lui Pence, de un arbitrariu si voluntarism care amintesc de cele ale fostilor lideri comunisti care trasau sarcini pentru “indeplinirea planului cincinal in patru ani si jumatate”. Insa intr-o replica umoristica si satirica de tip ridendo castigat pe aceasta tema, s-ar putea face urmatorul comentariu de elucidare: SUA nu au invatat niciodata sa mearga cu bicicleta! Coborarea lor in ierarhia mondiala se va opri atunci cand SUA isi vor ocupa locul real pe care il merita in Lume!

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23052618-pence-vrea-astronautii-americani-ajunga-din-nou-luna-5-ani.htm          

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: