Societatea americana de drept international, disociere iminenta de Casa Alba: Statul de drept american trebuie sa raspunda chemarii internationale ca SUA să adere la CPI

Fara precedent: SUA ameninta direct judecatorii si procurorii CPI/ Foto: evz.ro

Separatia puterilor si statul de drept ar putea inregistra o confirmare sau un progres major in Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta asteptare s-ar putea indeplini in urma aderarii statului de drept american la Curtea Penala Internationala (CPI, cu sediul la Haga). De asemenea, separatia puterilor statului din SUA s-ar putea operationaliza prin disocierea Societăţii americane de drept internaţional (American Society of International Law) de refuzul Casei Albe de a adera la CPI.

Denuntand anomalia de neaderare, in spatele careia se pot ascunde abuzuri sau incalcari trecute, actuale sau viitoare ale legii internationale, preşedintele CPI, judecătorul Chile Eboe-Osuji, care a fost vizat de un atac politic neobişnuit de virulent al Washingtonului, a chemat SUA să susţine Curtea şi să adere la tratatul fondator al acesteia, Statutul de la Roma (2002). Refuzul neaderarii poate fi sinonim cu acceptarea tacita a prezumtiei de vinovatie.

“Victimele trecute, prezente şi viitoare ale genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război au nevoie de aceasta. Cu deplin simţ al responsabilităţii, îi chem în mod direct pe conducătorii Statelor Unite să aducă acest sprijin CPI”, a declarat preşedintele Curţii, într-un comunicat care a fost dat publicităţii luni.

Chile Eboe-Osuji a chemat SUA să “se alăture celor mai apropiaţi aliaţi şi prieteni la masa Statutului de la Roma”, şi să susţină Curtea, “ale cărei valori şi obiective sunt întru totul compatibile cu cele mai bune instincte ale Americii şi cu valorile sale”, a mai declarat presedintele CPI. El a fost vineri la Washington, la reuniunea Societăţii americane de drept internaţional.

Amenintarile SUA la adresa CPI au inceput dupa ce un procuror al acestei instante, Fatou Bensouda a anunţat în 2017 că le va cere judecătorilor autorizaţia de a deschide o anchetă privind presupuse crime de război comise în războiul afgan, mai ales de către armata americană.

In martie, SUA au anunţat restricţii de viză pentru CPI, pentru a împiedica orice anchetă a acestei instante internationale – la care Statele Unite refuza sa adere – împotriva actelor de razboi ale militarilor americani, în special a celor din Afganistan.

O alta neconformitate incriminatoare este ca SUA duc tratative separate cu talibanii din Afganistan, fara acordul si participarea guvernului legitim al acestei tari. Speculatiile sunt ca SUA vor incerca sa-i aduca pe talibani la guvernare, in schimbul neformularii de acuzatii de catre noile autoritati afgane si exonerarii de anchete din partea CPI. O consecinta a neaderarii SUA la CPI ar putea fi decaderea din legitimitate a negocierilor americane cu talibanii. Astfel, trimisul special american, care a revenit la Kabul înaintea unor noi discuţii cu talibanii, s-ar putea intoarce la Washington la fel cum a plecat.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/04/01/presedintele-cpi-cheama-sua-sa-adere-la-aceasta-instanta–284334

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: