Marea Neagra: Influenta Rusiei, naturala si complementara cu influentele tarilor riverane

Jens Stoltenberg in Congresul SUA: Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ‘nu doreşte o nouă cursă a înarmării’ sau un ‘nou Război Rece’ cu Rusia

Influenta Rusiei in Marea Neagra este naturala, fapt dat de calitatea ei de tara riverana. De aceea, lupta SUA cu geografia euro-pontica a Rusiei este total absurda, in contradictie irationala cu harta fizica regionala si cu dreptul international. Planul SUA de a spori in Marea Neagra prezenta navala a unor tari NATO neriverane este explicit ostil la adresa securitatii Rusiei.  

Obiectivul acestui plan – “contracararea influentei Rusiei in Marea Neagra” -, explicat de catre ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchinson, este unul de lupta hazardata cu geografia maritima a Rusiei. Influenta Rusiei in Marea Neagra este proportionala si complementara cu influentele tuturor celorlalte tari riverane, indiferent ca acestea apartin sau nu de NATO.

Complementaritatea influentelor maritime in Marea Neagra ale celor sase tari riverane – Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia – se bazeaza pe paritatea geopolitica NATO-non NATO si pe dreptul international. Orice ingerinta neriverana pe acest raport geopolitic si pe geografia complementaritatii riverane sporeste tensiunile si riscurile militare pentru regiune si pentru NATO.

Isteria belicoasa a planului SUA de a “contracara” influenta naturala a Rusiei in Marea Neagra contravine angajamentului exprimat, miercuri, la Washington, de catre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de existenta a Aliantei, potrivit caruia Organizatia “nu doreşte o nouă cursă a înarmării” sau un “nou Război Rece” cu Rusia.

Fortele navale ale celor trei tari membre NATO care sunt riverane Marii Negre – Turcia, Romania si Bulgaria – sunt suficiente la pace si necesare pentru un climat de destindere si incredere. Orice ingerinte neriverane pot reinvia razboiul rece si cursa inarmarilor. Din aceste motive rezonabile, SUA trebuie sa retraga solicitarea de sporire a prezentei NATO in Marea Neagra.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/04/03/rusia-vede-riscuri-in-propunerea-sua-de-sporire-a-prezentei-nato-in-marea-neagra–285861

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/04/03/cea-de-a-70-a-aniversare-a-nato-alianta-nu-vrea-un-nou-razboi-rece-declara-stoltenberg–286112

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: