Denunt impotriva laicitatii: Crucea crestina din nou pe steaguri? Ca semiluna islamica si steaua iudaica?

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame sau, de loc exclusa, incendierea acestui simbol material al crestinatatii catolice, caz in care ar fi ceva satanic, a provocat emotie si tristete aproape globale. Nu numai Trump, ci si Putin le-a exprimat-o, ca “durere in inima rusilor”. Evenimentul este insa consumat, mai importante vor fi concluziile si ce urmeaza.

Reconstructia din cenusa a Catedralei ar putea fi mult mai miraculoasa decat nasterea ei. Incepand de a doua zi, au inceput sa curga donatiile. Dar cea mai semnificativa mi se pare proba de solidaritate, fara frontiere, intra-crestina si inter-religioasa. Daca in Saptamana Patimilor pentru Catolici a fost o incendiere globalista, de altfel singura sursa arhicunoscuta de a face rau si a supune prin teroare, ar fi maleficenta cea mai neinspirata si contrara, ca de bumerang.

Pe de alta parte, trebuie avute in vedere ca sacrul este spirit, care e imaterial, ca simbolurile spirituale sunt eterne si ca ele sunt cele care fac ca o natiune sa dainuie. Cred ca acestea sunt motive suficiente de imbarbatare. Sediul spiritului e in suflet, care creeaza legaturi invincibile intre oameni ai credintei. Simbolurile credintei sunt in inima si in minte. Rugaciunile si unirile in cuget pot avea loc in orice punct al spatiului si in orice moment al timpului. Credinta si unirea prin credinta sunt dincolo de ziduri. Prin urmare, emotiile privind arderea sau ruinarea unui simbol material, perisabil trebuie stapanite, vindecate.

Inteleg ca autorul denunta ipocrizia laicitatii. Crucea crestina ar trebui, oare, sa fie ridicata din nou pe steaguri? Precum semiluna islamica sau steaua iudaica? Intr-adevar, radacinile Uniunii Europene sunt iudeo-crestine. Dar, dupa parerea mea, acestea sunt radacini politice, crescute se pare din interese convergente, cel putin secventiale si temporale. Religios insa, cred ca e prea mult si nefondat spus “iudeo-crestinism”, cel putin prin prisma realitatii potrivit careia crucea si steaua sunt diferite.

In fine, vehicularea ideii de “iudeo-crestinism” ar putea fi insotita la fel de bine de circularea sintagmei de “crestino-islamism”. Aceasta ultima varianta s-ar putea intemeia pe abordarea apropiata a unor probleme precum cele privind dobanda sau sexualitatea.    

http://www.contributors.ro/editorial/doamna-noastra/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: