Un al patrulea summit sau un contra-summit?

Putin si Kim, un summit de succes la Vladivostok. Va reactiona Trump printr-un contra-summit?

Succesul grandios al summit-ului dintre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si presedintele Coreei de Nord, Kim Jong-Un, care a avut loc joi la Vladivostok, nu va lasa indiferent Washingtonul. El va creste criticile partidului democrat, probabil si ale opozitiei interne republicane, asupra presedintelui SUA, Donald Trump, pentru esecurile summit-urilor de la Singapore si Hanoi cu omologul sau de la Phenian.

Goana globalistilor de la Casa Alba dupa avantaje competitive in relatiile internationale, in special in raporturile cu Kremlinul, ar putea duce la o schimbare majora de strategie a americanilor in negocierile lor cu nord-coreenii, pentru renuntarea unilaterala de catre Coreea de Nord la armele nucleare. SUA sunt serios ingrijorate de armele nucleare nord-coreene, care le ameninta suprematia nucleara in Pacificul de Vest.

Pentru Kim, armele nucleare sunt accesorii instrumentale, comparativ cu obiectivele ridicarii sanctiunilor americane si reunificarii intercoreene. Pe aceste doua sensibilitati ale Coreei de Nord, SUA ar putea manevra flexibil, pentru as atinge propriul obiectiv, de eliminare a armelor nucleare nord-coreene.

Trump ar putea obtine o intoarcere a lui Kim de pe drumul spre Putin printr-un al treilea summit, cu concesii reciproce: anularea sanctiunilor americane contra renuntarii la armele nucleare nord-coreene. Un posibil al patrulea summit al lui Kim, dupa doua cu Trump si unul cu Putin, care sa fie cu americanii, intr-o noua abordare, de flexibilitate de ambele parti, ar fi de un succes incomparabil.

Practic, un astfel de summit al americanilor cu nord-coreenii, care sa se bucure de succes, care geostrategic ar fi unul imens, ar fi un contra-summit la cel al nord-coreenilor cu rusii. Linistea nucleara va putea fi cumparata doar daca va fi inteligenta politica, care prin excelenta este flexibila, adaptativa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: