A murit rabinul Menahem Mendel Taub, supravieţuitor al Holocaustului si autor de carti despre Holocaust
Rabinul Menahem Mendel Taub, născut în Transilvania, supravieţuitor de la Auschwitz, a murit duminica, in Orasul Sfant. Rabinul a emigrat din SUA în Israel în 1963 şi şi-a dedicat viaţa mărturiilor despre Holocaust, subiect căruia i-a consacrat o enciclopedie în mai multe volume. Decesul lui Taub este o grea pierdere pentru evrei si memoria Holocaustului. A disparut o memorie vie a genocidului impotriva evreilor, savarsit in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre Adolf Hitler.
Daca este adevarat ca Hitler a fost evreu, potrivit unor surse biografice si supozitii, Holocaustul a fost savarsit de un evreu. Aceasta origine ar explica de ce cei mai de incredere oameni din biografia lui Hitler, amanta si apoi sotia sa Eva Braun si medicul sau personal Theodor Morell, au fost evrei. Istoria s-ar putea sa fie foarte aproape de dovedirea celei mai mari crime de genocid consanguinare din toate timpurile, privind omorarea a 6 milioane de evrei de catre un evreu. Istoria are de lucru, iar lumea este in asteptare. Dar si daca Hitler a fost rasial european, acesta a comis tot cea mai mare crima consanguinara, un european omorand 50 de milioane de europeni.
Exista si o explicate transistorica, a “vaselor comunicante” privind holocaustul. Potrivit acesteia, interconectarea mentalurilor colective biblic si modern ale evreilor, prin scrieri si ritualuri, face posibila circularea obiceiurilor acestora ca prin niste “vase comunicante”. Prin urmare, n-ar fi de mirare ca doar unui evreu ca Hitler i-a putut veni ideea Holocaustului. Pe aceste judecati de bun simt n-au intarziat sa vina si apostrofari, gen: “Nu va mai plangeti, voi ati adus holocaustul in istorie, va caracterizeaza!”.
Pentru politica de la Tel Aviv, moartea lui Taub pare sa fi insemnat o poticnire in termeni. Atat premierul israelian, Benjamin Netayahu, cat si presedintele Israelului, Reuven Rivlin s-au referit, cand si-au exprimand tristetea fata de moartea lui Taub, la “Shoah”, un termen neoficial al Holocaustului. Pare sa fie o coordonare terminologica a celor doi oficiali, insa termenul “Soah” nu are o acoperire oficiala in politica internationala, dreptul international si istoria postbelica. Insusi Taub a scris despre Holocaust, nu despre “Soah”. Generatiilor viitoare care vor citi cartile lui Taub vor afla despre Holocaust. Termenul de “Soah” le va suna necunoscut.
Este adevarat, minti cultivate evreiesti au atras atentia asupra inadecvarii civilizationale a termenului de Holocaust, care evoca un obicei evreiesc, primitiv si culpabilizator, privind sacrificiile umane. A se vedea povestea biblica, din Vechiul Testament, privind intentia lui Aavram de a-si ucide fiul, pe Isaac, pe altarul lui Iahve.
Cand si non-evrei observa si le spun acelasi lucru, evreii fac feţe-feţe si o dau pe “antisemitism”. Cu “antisemitismul” ei identifica in mod speculativ criticile si dezaprobarile, chiar daca acestea sunt globale, privind faptele politice inacceptabile pe care le savarsesc.
Probabil ca aceleasi minti luminate le vor explica politicienilor ca dificultatile de “succesiune” terminologica sunt la fel de mari ca in cazul succesiunii pentru mostenire, in care daca o virgula, o litera sau un nume nu este conform, nu mai este vorba despre identitatea in cauza. Pentru o noua conformitate de identitate, asa cum discret se sugereaza politic, este greu de crezut ca, cel putin birocratic si juridic, termenul de Holocaust va putea fi inlocuit cu usurinta, ori in toate sursele, cu cel de “Soah”. Vor trebui procese, marturii, rescrieri, conform uzantelor. Implicatiile politice si emotionale, inclusiv privind antisemitismul sunt evidente si dintre cele mai mari. Intre timp, Nakba palestiniana si araba a ajuns la “concurenta” cu Holocaustul evreiesc, potrivit acuzatiilor in crestere actuale.
This entry was posted on Luni, 29 aprilie 2019 at 01:15 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.