Inca un pas, salutar, spre depolarizarea societatilor

Emmanuel Macron, Revolutie/ Foto: cel.ro

Revolutia “centrului” a fost declansata de Emmanuel Macron. Ea se afla in plina desfasurare in Franta. Aceasta revolutie a marcat inceputul rasturnarii vechii paradigme “stanga-dreapta”, dezbinatoare a politicilor si polarizanta a societatilor. Ca intr-un joc de domino, paradigma “stanga-dreapta” a inceput sa se prabuseasca, rand pe rand, in tot mai multe sisteme politice nationale, din tot mai multe tari.

Locul vechii teorii si practici politice “stanga-dreapta” a inceput sa fie luat de noua paradigma revolutionara a “centrului”. Esenta centrismului politic consta in apropierea partidelor de centrul clasic al esichierului si indepartarea lor de diviziunea antagonica traditionala dintre munca (stanga) si capital (dreapta). Aceasta face posibile cooperari intre cei doi fosti poli specifici luptei de clasa si revolutiei, pentru gasirea de solutii comune la probleme dintre cele mai diferite.

Guy Verhofstadt/ Foto: Parlamentul European

Fosta revolutie “stanga-dreapta”, datand din 1789, tot in Franta, a fost de fapt o contrarevolutie sau un blestem politic, al partizanatului politic si polarizarii sociale care impiedica sau intarzia adoptarea unor solutii oportune la problem urgente, ori faceau ca rezolvarile sa fie partiale, incomplete. Prin revolutia centrului, partidele se vor dispune in evantai pe esichier, diferentierile dintre ele fiind date de problemele, prioritatile si solutiile la care se raporteaza, toate intr-o nota de complementaritate.

Dupa Macron, inca un pas, salutar, se inregistreaza in directia departizanarii partidelor, ca gasti inchise de interese, si depolarizarii societatilor, divizate in electorat de “stanga” si electorat de “dreapta, si deschiderii catre intersul general, national. Guy Verhofstadt, liderul grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a anuntat ca ALDE va fi dizolvata după scrutinul europarlamentar, urmând ca aceasta să fie înlocuita de o altă alianţă politică.

Victor Ponta, Pro Romania/ Foto: Ziarul Prahova

„Intenţionăm să creăm un nou grup, un grup global, un grup de centru pro-european, împreună cu Emmanuel Macron”, a declarat Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri electorale. Orientarea spre centru a noii aliante substitute a ALDE va face ca aceasta sa se alieze politic pe proiecte, probleme si solutii cu orice partid sau grup din Parlamentul European. Vechile bariere ideologice antagoniste, de netrecut altadata, vor disparea sau se vor atenua, in favoarea complementaritatii. La noi, o orientare centrista o are noul partid Pro Romania, al lui Victor Ponta, care, prin atragerea de sustinatori din toate zonele esichierului pentru proiectele sale nationale, ar putea sa inregistreze un scor surpriza la urmatoarele alegeri parlamentare, la termen sau anticipate, neobisnuit pentru un partid nou.         

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23121379-guy-verhofstadt-semnaleaza-intentia-formare-unui-nou-grup-politic-european-locul-alde.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: