
Emmanuel Macron, Revolutie/ Foto: cel.ro
Revolutia “centrului” a fost declansata de Emmanuel Macron. Ea se afla in plina desfasurare in Franta. Aceasta revolutie a marcat inceputul rasturnarii vechii paradigme “stanga-dreapta”, dezbinatoare a politicilor si polarizanta a societatilor. Ca intr-un joc de domino, paradigma “stanga-dreapta” a inceput sa se prabuseasca, rand pe rand, in tot mai multe sisteme politice nationale, din tot mai multe tari.
Locul vechii teorii si practici politice “stanga-dreapta” a inceput sa fie luat de noua paradigma revolutionara a “centrului”. Esenta centrismului politic consta in apropierea partidelor de centrul clasic al esichierului si indepartarea lor de diviziunea antagonica traditionala dintre munca (stanga) si capital (dreapta). Aceasta face posibile cooperari intre cei doi fosti poli specifici luptei de clasa si revolutiei, pentru gasirea de solutii comune la probleme dintre cele mai diferite.

Guy Verhofstadt/ Foto: Parlamentul European
Fosta revolutie “stanga-dreapta”, datand din 1789, tot in Franta, a fost de fapt o contrarevolutie sau un blestem politic, al partizanatului politic si polarizarii sociale care impiedica sau intarzia adoptarea unor solutii oportune la problem urgente, ori faceau ca rezolvarile sa fie partiale, incomplete. Prin revolutia centrului, partidele se vor dispune in evantai pe esichier, diferentierile dintre ele fiind date de problemele, prioritatile si solutiile la care se raporteaza, toate intr-o nota de complementaritate.
Dupa Macron, inca un pas, salutar, se inregistreaza in directia departizanarii partidelor, ca gasti inchise de interese, si depolarizarii societatilor, divizate in electorat de “stanga” si electorat de “dreapta, si deschiderii catre intersul general, national. Guy Verhofstadt, liderul grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a anuntat ca ALDE va fi dizolvata după scrutinul europarlamentar, urmând ca aceasta să fie înlocuita de o altă alianţă politică.

Victor Ponta, Pro Romania/ Foto: Ziarul Prahova