Scrisoare despre post-Globalism

Stimate domnule Dezideriu Dudas, ceea ce faptic mi se pare demonstrat e ca insusi Occidentul si-a revocat propriile modele economice privind liberalismul si piata. Din aceasta identitate, sub care Vestul si Capitalismul au fost cunoscute cateva secole, nu a mai ramas mare lucru dupa ce din aceeasi zona si din partea acelorasi actanti au inceput sa fie propovaduite si initializate sanctiunile economice si razboaiele comerciale.

De remarcat e ca cele doua tipuri de unelte, cu care practic sunt devastate liberalismul comercial si piata concurentiala, sunt folosite nu numai impotriva Estului, ci, chiar daca partial si cu alta intensitate, si in interiorul Vestului. Este, cred, o validare a esentei conflictogene si finalmente fatale a capitalismului, de mult sesizata si descrisa de autori celebri, acum uitati sau minimalizati, cat si a faimoasei legi a dezvoltarii inegale si in salturi, care face din Capitalism un alienat si un nerecunoscator, care nu are mama, nu are tata. Nici despre societatea deschisa, in sens popperian, nu se mai poate vorbi in Occident. Sunt doar gesturi simbolice, de pastrare a aparentelor.

Raul vine din goana dupa profit si suprematie cu orice pret, o caracteristica de irationalitate, proprie Capitalismului, in special celui in faza actuala, de Globalism. Impotriva stihiilor si crizelor economice se poate lupta. E nevoie sa ne intoarcem la planificare, corelatii, proportii economice. Ele fac din economie o fiinta rationala, care raspunde nevoilor reale, generale. Economia subordonata maximizarii fara scrupule a profitului este irationala. Nu in ultimul rand, e nevoie de constiinta pozitiva, bine intentionata si angajata, care ea insasi poate juca rolul unei forte “materiale”. Reperele “stanga-dreapta” vor mai fi necesare inca mult timp, dar pe masura ce distantele economice dintre cei doi poli se vor reduce, in favoarea cresterii clasei de mijloc, antagonismul si importanta lor vor scadea, pe nesimtite. Lumea este in impas pentru ca vechile teorii social-politice si modele economice nu mai sunt relevante, au devenit inoperante in noile conditii. Nu e ceva detestabil in a discuta critic, in a problematiza realist si in a cauta solutii eficiente si durabile. Dar schimbarile nationale vor fi indisolubil legate de schimbarile in ordinea internationala.           

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: