Summit-ul de la Sibiu si proiectul UE: Reforma, aducerea in interior a multipolarismului natiunilor europene, pilonii de interfata in ordinea globala

Din logica perspectivei reinnoite, este normal ca summit-ul de la Sibiu sa se incheie doar cu o declaratie politica, fara decizii strategice. Cu doua saptamani inaintea scrutinului europarlamentar, summit-ului de la Sibiu i s-ar potrivi mai degraba un moment de bilant, privind ciclul electoral care se incheie.

Un input politic informal va fi insa obligatoriu la Sibiu, care sa regenereze solidaritatea europeana, bunul cel mai de pret si cel mai greu castigat de Europa. Desigur, scopului nepieritor al solidaritatii europene i se poate atasa o schita cu principii si obiective, ca recomandari la predarea stafetei.

Pentru noul inceput, va fi normal ca deciziile strategice sa le ia cei care vor fi mandatati de euroelectori sa gestioneze viitorul parcurs de 5 ani al Uniunii Europene (UE). Presupusa “incertitudine” va fi de fapt o gestatie sau o cautare neprecipitata a celor mai bune cai si metode pentru ca Europa sa devina un actor global, in acceptiunea cea mai deplina posibila a cuvantului.

Metoda pasilor mici, pas cu pas, dar tot inainte, este indiscutabil de preferat pasilor mari, dar de tip inainte si inapoi. Desigur, acest “inapoi” nu este exclus, tine de flexibilitatea revenirilor si recroirilor, in functie de feedback-uri, dar el trebui sa fie cat mai mic sau cat mai rar posibil, poate cel mult pentru a lua elan.

Nu avem de ce sa ne grabim, UE este pe ascendent. De ce sa ne pripim cu decizii insuficient fundamentate si netestate, care sa ne duca in jos? SUA sunt cu ochii pe UE, asteptand probabil ca aceasta din urma sa faca prima miscare de reforma, pe care sa-si construiasca un contra-raspuns, desi oportun si constructiv ar fi ca ele insele sa se angajeze intr-o reforma profunda.

Insa “oboseala” este reala, si este dubla, a ideologiilor si modelelor economice, dar si a cetatenilor. Ele, ideologia si modelul de reforma, nu pot fi pur si simplu oferite pe tava criticilor adversarilor. Ori pot fi si cu rol de abatere. Sa ne gandim la cat timp i-a luat lui Deng sau lui Gorby pentru reformele pe care le-au pus pe sine, pentru mai multe generatii. In fond, important e nu ceea ce spui ca faci, ci ceea ce faci efectiv.

Reforma UE o privesc pe doua planuri, unul intern-economic, si aici nu prea are mare importanta cum vor fi puse piesele puzlle-lui economic. Importante cu adevarat sunt profitul si prosperitatea, ceea ce va insemna depolitizarea constructiei economice si accentul exclusiv pe “economizarea” ei.

Deci, Bruxelles-ul va trebui sa uite de integrarea politica a economiilor nationale, federalizarea statelor europene, totul urmand sa se concentreze pe statele nationale si valorile nationale, intr-un cadru regional/comunitar specific, al identitatii europene. Mai plastic spus, UE ar trebui sa aduca in interiorul sau multipolarismul din ordinea mondiala.

Al doilea palier ar fi cel de interfata intarita cu Ordinea Globala. Din aceasta interfata intarita cu Lumea ii va veni de fapt UE cresterea rolului de putere globala. Prinderea si sustinerea proiectului european in noul cadru mondial se poate face prin doi piloni puternici, politica externa comuna si armata europeana. Ele vor fi “piroanele” care vor prinde proiectul UE in cadrul denumit ordinea mondiala. Pentru ca interfata proiect european-ordinea mondiala sa fie cat mai fara asperitati, UE va trebui sa-si redefineasca relatiile cu mari actori globali, intr-o maniera cooperativa si de competitie libera si cinstita, fara sanctiuni economice si razboaie comerciale, fara patima suprematiei nemeritate, cu orice pret si prin orice mijloace.    

http://www.contributors.ro/editorial/despre-nevrozele-si-viitorul-incert-al-uniunii-la-summitul-de-la-periferia-europei/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: