Tezele (5-6) din mai: Majoritatea si opozitia se schimba prin motiune si alegeri. Alternativa, eligibila prin campanie si competitie de partide si proiecte
In discursul politic, schimbarea majoritatii si schimbarea opozitiei sunt aparent similare. Desi nu sunt identice si arareori se suprapun, minoritatea politica speculeaza schimbarea majoritatii ca pe o schimbare a opozitiei. Insa dupa cum s-a demonstrat in repetate randuri, schimbarea majoritatii unui ciclu electoral nu presupune schimbarea opozitiei.
In marja unui ciclu electoral, motiunile schimba guverne, dar nu, mecanic, si partidul (coalitia) de guvernare. Cazurile contrare sunt rare, ele au un probatoriu sustinut de indicatori, nu de retorica, privind proasta guvernare sau o situatie exceptionala. Teoretic, motiunea de cenzura, initiata de PNL, poate schimba secvential majoritatea (pe speta nu e cazul), dar nu opozitia. Majoritatea si opozitia se schimba prin motiune si alegeri (teza5).
Obstructionarea sistematica de catre Iohannis-PNL a majoritatii parlamentare si a guvernului este o insulta in forma continuata a majoritatii electorale. La limita ea este neconstitutionala. Pretentiile lui Klaus Iohannis privind instalarea unui guvern personal si ale opozitiei PNL de a veni la guvernare prin substituirea alegerilor sunt unilateraliste.
La programul si guvernarea PSD, care mai au mandat inca un an si ceva, nu exista in momentul de fata o alternativa competitiva. Cel putin, ea nu este cunoscuta, nu e trecuta prin focul dezbaterilor si criticilor publice, nu e supusa votului electorilor. Din acest punct de vedere, Iohannis si PNL sunt muti, dar ei vor la guvernare. Pe aceasta cale, chiar si usa din spatele guvernarii le e inchisa de catre democratie.
Nimeni nu contesta posibilitatea unei contra-alternative la alternativa PSD. Dimpotriva, ea este presupusa, trebuie sa existe, inteligenta politica a romanilor este atat de creativa si de fara limite. Dar proiectul de schimbare, de succesiune, trebuie facut cunoscut, sanctionat, intors pe toate partile, comparat cu cat mai multe variante. Democratic, alternativa pentru Romania trebuie dezbatuta public si decisa popular, in urma campaniilor partidelor si alegerilor electorale. Alternativa pentru Romania este eligibila prin campanie si competitie de partide si proiecte (teza 6).
This entry was posted on Vineri, 31 mai 2019 at 10:30 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.