Doua Congrese? Cine e sub presiunea nominalizarii?

Dupa BPN-ul de miercuri, in PSD circula propunerea convocarii a doua Congrese, care va fi analizata in CEX-ul de vineri. Indiferent de tematica si motivatie, mi se par prea mult doua Congrese, care sa se succeada la cateva luni, in jumatatea de an care a mai ramas. E loc de o mai buna organizare. Nu ma refer la posibilitatea exceptionala a unui al doilea Congres intr-un an, neprevazut.

In varianta a doua Congrese, primul ar fi la sfârșitul lunii sau în septembrie, în care să se schimbe statutul partidului și să se stabilească candidatul la prezidențiale. Al doilea Congres ar putea avea loc in toamna, deci relativ la scurt timp dupa primul, in care sa fie aleasa conducerea PSD. Cred ca aceasta dubla planificare va deveni tripla, cu un al treilea Congres, dedicat, generic, rezultatelor alegerilor.

Daca alegerile vor fi un nou esec, va trebui sa cada un cap, al liderului partidului, asa cum a cazut al lui Dragnea dupa europarlamentare (chiar daca nu cadea juridic, ar fi cazut oricum politic). Statu quo-ul interimar ar putea fi prelungit pana dupa alegeri, iar candidatul prezidentiabil exista de drept, Viorica Dancila, care acum a recumulat functiile de premier si de sef de partid.

Nici anuntarea candidatului nu ar trebui sa fie o graba. Tactic, ar mentine presiunea pe candidatul PNL, care nu va sti decat in ultimul moment cine ii va fi adversar, ceea ce va insemna reajustari de strategie de campanie. Vara ar putea fi ca noaptea, un sfetnic bun pentru Iohannis, daca acesta va cunoaste din aceasta luna cine ii va fi oponent din partea PSD.

Pentru PSD nu va fi nicio pierdere, Dancila este cunoscuta si rodata ca premier. Doar alti pretendenti de la PSD, de mai putin timp cunoscuti si expusi public, ca ministri,  ar avea nevoie de o nominalizare timpurie, si pentru ei, si pentru electorat. Un candidat foarte cunoscut si verificat poate fi nominalizat chiar in apropierea campaniei. Probabil ca vor fi si candidati independenti si/sau sustinuti de mediul academic, societatea civila, fundatii etc. O eventuala jonctiune de voturi ar putea fi dupa primul tur.

PS/NB: Sa reintram in noua realitate. Nu mai sunt „fideli” ai lui Liviu Dragnea, poate nostalgici, dar e altceva, ei nu vor mai avea pe cine sa voteze. Vanatoarea de vrajitoare a centrului in teritoriu e inutila, dar si nedemocratica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: