Refondarea a inceput / Primul pas: Schimbarea de abordare, potrivit principiului de a utiliza orice resurse interne si externe care pot ajuta Romania sa inainteze

Recomandarile initiatorilor Grupului de Sprijin, pe care l-as denumi si Grupul de Refondare, par sa fi fost extrem de inspirate in privinta schimbarii de abordare. Izvorul lor se afla, indiscutabil, intr-un exercitiu liderologic de exceptie, cu un probatoriu indelungat, in mediile intern si extern.

Noua abordare, care ar putea fi statuata ca un emblematic principiu refondator, postuleaza in mod axiomatic necesitatea de a folosi orice resurse interne si externe care pot ajuta Romania sa inainteze. Desi au fost unele critici, primele rezultate au devenit perceptibile.

La prima intalnire pe care premierul Dancila a avut-o la Bruxelles cu Junckers si Timmermans, cei doi lideri europeni au salutat sprijinul Guvernului Romaniei pentru proiectul european. Este o nota noua, care desi reala si meritata, cu siguranta nu ar fi fost data de cei doi daca nu ar fi fost schimbarea de abordare a premierului social-democrat.

Abandonarea, ca si cand nu ar fi existat, a preocuparilor de modificare a legilor penale, despre care s-a spus ca i-ar fi servit lui Liviu Dragnea sa-l “scape” de justitie, a mai adus si o alta nuanta privind perspectiva, mai apropiata si mai certa ca niciodata, referitoare la ridicarea Mecanismului de Control si Verificare pe Justitie. Pe acest cadru nou, premierul si-a facut cunoscuta intentia de a relua discutiile, punctual, cu Bruxellesul pe tema MCV.  

Schimbarea de abordare a fost deschizatoare si in privinta reluarii relatiilor dintre PSD si PES, dupa ce acesta din urma le-a inghetat la inceputul lunii aprilie. Liderul PES, Serghei Stanisev, a declarat marti ca este multumit de PSD si de leadershipul interimar al Vioricai Dancila, motive pentru care dialogul a fost restabilit si despre care s-a pronuntat satisfacut. Efectele evidente ale schimbarii de abordare sunt scoaterea din izolarea europeana a Romaniei. Fara indoiala ca aceste efecte benefice sunt deja si in folosirea resurselor politice interne in avantajul inaintarii Romaniei. Probabil ca ele urmeaza sa fie mai vizibile, in special la apropiata motiune de cenzura.  

PS/NB: Schimbarea de abordare nu e reinregimentarea in anacronica organizatie partidist-transnationala sau „familie de partide”, ci arta de a te folosi de toti si de toate pentru a merge inainte. De ce sa te poticnesti de o piatra, cand oricum valul istoriei o va disloca si o va duce la fund? E o intrebare retorica, dar nu e mai bine sa pasesti pe ea, pentru a nu te scufunda si a-ti vedea de drum? Raspunsul e unul, cu siguranta criticii nu au altul diferit.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: