Romania adaptata: Alegerile nationale vor reproduce noile fenomene si tendinte ale euroalegerilor

Un caz singular nu are forta. E ca primavara care nu se face cu o floare. Ceea ce adeseori politica prezinta drept “simbolic”, pentru a compensa retoric lipsa de substanta, nu mai functioneaza. Poate, doar, cel mult, la turma, la oameni ignoranti, naivi, creduli. Simbolurile nu au forta si, logic, nu pot fi folosite pentru generalizare. Pe de alta parte, pistolul nu putea de unul singur sa traga si sa loveasca tinta.

Privind viitoarele confruntari electorale, cred ca acestea nu vor avea cum sa faca abstractie de noile partide si tendinte, in crestere, care au fost scoase la suprafata de euroalegeri. Suveranism, natiocratism, ecologism, refondism etc. se manifesta si la stanga si la dreapta.

Partidele traditionale sunt in descrestere ca influenta si voturi atrase. Nu cred ca mai este democratica si nici posibila reducerea multipartidismului de pe stanga si de pe dreapta la doua blocuri “unite”. Din “unitatea” dreptei si stangii nu ar avea de castigat decat partidele vechi si mari.

Partidele noi au nevoie de sanse egale, cu candidati si programe proprii. Asa se verifica, se calesc si trec prin focul electoral. Blocurile electorale sunt o modalitate de manipulare folosita de catre partidele mari si vechi, care sunt interesate in conservarea establishmentului, a statu quo-ului. Ori, alegerile vor fi inutile daca aceste lucruri se intampla. Schimbarea vine din partea partidelor noi (si/sau refondate).  

Stopping Power se poate aplica deopotriva celor doua partide traditionale, PSD si PNL, care sunt la fel de obosite si au iesit in egala masura din zona de crestere. Foarte probabil, puterea sau majoritatea va apartine in viitor unor coalitii parlamentare si guvernamentale mai mari de doua partide, cu 3-4-5 partide.

http://www.contributors.ro/administratie/stopping-power/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: