De ce? Pentru ca racoleaza: Corporatiile multinationale utilizeaza la angajari teste de inteligenta ca ale serviciilor secrete

Romanii se numara printre popoarele cu un IQ nativ si educat dintre cele mai mari. Din acest motiv, renumite universitati britanice si americane vin in Romania pentru a-si recruta studenti. Pe acelasi capital de inteligenta, din tara lui Dracula, se bat insa si corporatii multinationale si servicii secrete cu aceeasi origine geopolitica.

Doua intamplari, din surse diferite, releva o alta cale prin care Romania este furata si saracita de inteligentele autohtone. Una se refera la recrutarea de resurse umane pentru o corporatie multinationala. Cealalta, la teste de inteligenta, multe aflate pe net, puse la dispozitie de unele servicii secrete (CIA, MI6, Mossad etc.), pentru autotestari, care sunt atent monitorizate si identificate.

Unele din testele din ultimul caz le-am utilizat si eu, prilejuri cu care am constatat gradul lor foarte inalt de dificultate, despre care am si facut remarca, catre cineva, ca nu sunt practice. Ca parca ar vrea sa selectioneze un candidat pentru premiul Nobel sau sa afle un nou Einstein. Mi se pare ceva total absurd, mi-am facut eu cunoscuta opinia. Cel putin pentru pozitii entry level, si ca niciunul din marii spioni cunoscuti, Richard Sorge, Mihai Caraman etc. nu a fost selectionat cu astfel de teste.  

Nu mica mi-a fost mirarea cand persoana cu care am avut discutia pe acest subiect m-a contrazis. Ea mi-a spus ca si corporatiile multinationale utilizeaza aceleasi teste ca serviciile secrete. M-a si convins, facand impreuna o analiza comparata pe mai multi itemi ale unor teste de inteligenta din cele doua domenii.

Bine, bine, in cazul serviciilor secrete se justifica. Acolo e nevoie de oameni cu o inteligenta foarte imaginativa si proiectiva, capabili sa modeleze ei insisi contexte care sa le permita culegerea de informatii sau identificarea de riscuri de securitate.

Nimic din toate astea in cazul corporatiilor multinationale. Testele lor, care mai degraba ar trebui sa fie psihologice, cognitive si emotionale, decat de inteligenta sofisticata, ori combinate, ar trebui sa fie profesionale, sa masoare inteligenta, abilitati si comportamente strict pe domeniu, pe meserie, cerute de fisa postului. Dar nici pomeneala de asa ceva. La fel de abstracte si de vanatorese de Einsteini. De ce? Pentru ca si ele racoleaza spioni!

Amicul meu, care, atras de salariile mari, aplicase si el cu ceva timp in urma, fara succes, la o corporatie multinationala, unde surprinsese niste stereotipuri ale testelor si operatorilor, pe baza carora s-a aratat increzator in viitor, a fost de acord, cu parere de rau, cu aceeasi conexiune: multinationale si serviciile secrete straine ne racoleaza cele mai inalte inteligente. Reflectia poate fi extinsa si aprofundata cu speta revoltelor din Hong Kong, unde sefii companiilor fostei metropole coloniale sunt sefii cuiburilor de globalisti din fosta colonie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: