Căţărarea către vârf, oricare şi oriunde ar fi acesta, artă, meşteşug sau viclenie? Evreii îşi vor muzeul în „buricul” târgului şi musai să fie “naţional”

Muzeul Grigore Antipa Foto: Ministerul Culturii

Cataratorii catre un varf, oricare si oriunde ar fi acesta, sunt extrem de abili si de insistenti. Ei se pot catara pe orice. Chiar pe traditii si obiceiuri morale ale unui popor (v. marsurile homosexuale). Ori pe interdictii ale unor legi (v. discursuri si marsuri agitatorice cu drapele israelite, la Iasi, care ies din nota comemorarii pioase in comunitate si in spatiile aferente, si intra in extrema politicii si propagandei sioniste).  

La 74 de ani (sic!) de la sfarsitul ororilor celui de-al doilea razboi mondial, Institutul evreiesc Elie Wiesel cere insistent sa edifice in centrul Capitalei un Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului. Cea mai recenta pretentie este sa i se cedeze un teren imens, de 5.300 metri pătrați, in Șoseaua Kiseleff nr. 1, care face parte din parcul Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Academia Română, cel mai inalt for stiintific, considera pe buna dreptate ca cererea in cauza, vizand patrimoniul Antipa, „este complet inadecvată și păguboasă, aducând mari prejudicii unuia dintre cele mai vechi și apreciate muzee din România”.

Insa, colac peste pupaza, evreii mai cer ca muzeul lor de pe teritoriul statului roman sa fie si “national”, dupa cum se vede din titulatura pe care au ales-o pentru acest obiectiv. De cand lumea, in orice tara se acorda termenul de “national” exclusiv institutiilor si manifestarilor care exprima spiritul, vointa si anvergura statului si natiunii tarii respective. Adica, celor care exprima chintesenta, stabilitatea si perenitatea natiunii si statului. Evident, aceste caracteristici nu vin dinspre fluiditatea diasporeana, mai ales cea evreiasca, care este cea mai labila, cu deosebire ca loialitate, care este absoluta fata de Israel. De aceea, exista in acest sens legi si cutume, privind domeniile rezervate. Potrivit tuturor acestor considerente, probabil si ale altora, cerinta de Muzeu „National” al Evreilor ar fi exclusiv adecvata in Israel. Acest lucru corespunde pe deplin cu declaratiile lor, cand afirma „avem o singura tara”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: