Istoricul Deletant, avertizare si mitologizare: Londra isi sacrifica spionii straini. Un fals cat un mileniu: Hitlerismul, doar antievreiesc, nu si antirusesc

O carte a istoricului britanic Dennis Deletant, intitulată “Activităti britanice clandestine in Romania, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a carei editie originala a aparut in 2016, a fost de curand lansata in romaneste la Editura Humanitas.

Cartea este un document istoric important, prin confirmari din arhive privind spionajul Marii Britanii in Romania acelor vremuri. Special este si interviul luat autorului cu acest prilej de Contributors, prin referiri la actualitate, unele implicite sau citite printre randuri.

De mare impact istoric, dar si viitorologic, este recunoasterea ca fostul lider politic roman Iuliu Maniu a fost spion britanic si ca acesta a fost sacrificat de catre Londra, in urma trocului anglo-americano-sovietic, din 1944, privind impartirea Europei.

Probabil datorita varstei si lipsei de timp, Dennis Deletant, care are 73 de ani, nu reuseste sau nu este interesat sa analizeze unele evenimente internationale care au profiluri tesute evident emblematic. Deletant nu a luat in calcul cazul spionului rus Serghei Skripal, care a defectat pentru britanici, dar pe care britanicii l-au sacrificat, prin episodul “Noviciok”.

Despre otravirea lui Skripal si a ficei sale Iulia, in Marea Britanie, cu un neurotoxic, caz ambalat ca fiind comis de rusi, nu exista nicio dovada ca Moscova ar fi fost implicata. Intelligence-ul rus, GRU, ar fi avut alte mijloace la indemana daca ar fi urmarit acest scop. Nicidecum nu s-ar fi deconspirat prin utilizarea unei arme chimice din arsenalul propriu. Sefii politici ai MI6 au experimentat o manipulare din start sortita esecului. Tusele groase de tendentiozitate politica ale acestei povesti au fost extrem de vizibile, ca o insailare cu ata alba.

Dimpotriva, indiciile duc catre Londra, care a refuzat audierea internationala a lui Skripal, pe care il tin “ascuns”. S-ar putea ca el nici sa nu fie in viata, dar in mod cert Regatul Unit a provocat o problema de drepturile omului. De altfel, Londra are o traditie in inscenari, cu fosti agenti rusi pe care i-a racolat si apoi i-a sacrificat. Otravirea cu poloniu a fostului agent FSB Alexandr Litvinenko, la Londra, in 2006, a fost un caz dupa care cel cu Skripal, in Salisbury, din 2018, aproape ca a fost duplicat, cu modificari minime de scenariu, dar cu aceeasi tinta politica, antiruseasca. Confirmarea de catre Dennis Deletant ca Iuliu Maniu, agent racolat de britanici, a fost sacrificat de catre Londra inchide un cerc, din care lipsea veriga istorica. Ea transmite insa si un semnal macabru de avertizare, de loc de ignorat de oamenii inteligenti: “Atentie, nebritanici racolati de britanici, veti sfarsi prin a fi sacrificati de britanici. Ei nu au niciun fel de scrupule, cand e vorba sa obtina avantaje politice!”.  

Elocvente au fost si confirmarile, privind Romania, unor ingerinte anglo-americane in politica interna, in numele unor “garantii” geo/politice, nu numai militare, cat si cele privind dezinteresul, motivat competitional, fata de o economie romaneasca industriala, puternica si nationala. In plan international, Dennis Deletant stupefiaza, in opinia mea, printr-o minimalizare a fascismului. El sustine ca fascismul a fost doar antievreiesc, nu si antirusesc. Lucru pe care l-ar fi “citit” in tratate de pace. Ce fantezie malitioasa! Ar fi fost mai real si mai cinstit daca l-ar fi citi in stele.

Pe subiect, doua lucruri ar trebui sa fie spre stiinta globalistilor. (1) Fiecare cuvant dintr-un tratat de pace (si nu numai) are maxima exactitate posibila, ceea ce-l face imposibil de distorsionat, cum face interpretorul Deletant. (2) Toate tratatele de pace postbelice au fost in mod obligatoriu in spiritul Cartei Natiunilor Unite (1945) si al proceselor Tribunalului de la Nürnberg (1945-1946), in baza carora se stipula „să se interzică publicațiile fasciste”, fapt si inscrisuri istorice pe care, cu parere de rau o spun, Diletant nu le cunoaste. Dar Diletant face o falsificare a istoriei, care ii arunca in aer toata baza discursiva, nascand susceptibilitati de propaganda.

Intervievatul sustine, printr-o interpretare si politizare rauvoitoare, Deletant e doar britanic!, ca sovieticii ar fi asimilat discursurile lui Franklin Delano Roosevelt, Charles de Gaulle si Winston Churchill cu “publicatii fasciste”. Aceasta este o minciuna mare cat un mileniu. “Și astăzi, uneori, când citesc anumite publicații și văd cum se folosește acest cuvânt, fascism, … este interpretat ca fiind un antisovietism, ceva antirusesc. Dacă ești antirus, riști să devii calomniat ca fascist”, zice Deletant. Daca el considera in subtext ca fascismul, de fapt hitlerismul, a fost un mielusel, nu mai ramane nimic din drama evreiasca a holocaustului. Vor urma oare reevaluari ale problemei evrei-holocaust-hitlerism, pe care Deletant le stie si noi inca nu le stim? Oare somnul ratiunii si la istorici naste monstri?

http://www.contributors.ro/cultura/interviu-cu-istoricul-dennis-deletant-a-fost-iuliu-maniu-spion-britanic-cum-a-ajuns-termenul-de-%e2%80%9dfascist%e2%80%9d-sa-denumeasca-tot-ce-era-anti-sovietic/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: