Violente paramilitare in Hong Kong: Ca parte integranta a Chinei, teritoriul hongkonghez trebuie sa revina in totalitate sub jurisdictia chineza: “O justitie (a poporului), doua sisteme (economice)”

Hong Kong, amplasare geografica (pe coasta de sud a Chinei)/ Foto: Wikipedia

Hong Kong este zguduit de mai multe saptamani de proteste paramilitare, instigate si instrumentate de fosta metropola coloniala Londra, acompaniata de Washington. In 1842, imparatul Chinei a permis Marii Britanii sa controleze insula chineza Hong Kong pentru ca britanicii sa-si construiasca un port pentru navele lor comerciale. In 1898, Marea Britanie a obtinut de la China concesionarea Hong Kong pentru 99 de ani. In 1997, Hong Kong a revenit la patria mama, spre disperarea coloniala a UK.

In virtutea principiului “Un stat, doua sisteme”, introdus de reformatorul Deng Xiaoping, cu care a inceput trecerea economiei chineze pe principii de piata, Hong Kongul retrocedat beneficiaza de autonomie. In acest statut al Hong Kong se afla slabiciunea pe care o speculeaza fostii stapanitori coloniali britanici. Diplomatii UK si SUA din Hong Kong, impreuna cu corporatiile lor multinationale, impanate cu agenti MI6 si CIA, tulbura linistea insulei si suveranitatea Chinei asupra acestui teritoriu. In cel de-al zecelea weekend de proteste, radicalii au avut ciocniri violente cu politia, în timp ce mai multe cocteiluri Molotiv au explodat în centrul zonei comerciale Wan Chai.

In acest climat de violenta planificata, care ameninta sa prabuseasca economia Hong Kong, autonomia insulei si influencerii angloamericani din corporatiile rezidente par sa fie doua chestiuni cauzatoare de instabilitate. In opinia mea, autonomia juridica nu se mai justifica, doar cea a economiei de piata, care este altceva. Aceasta din urma exista, este functionala, pe continent si in insula, si nu se reduce la relatiile cu UK si SUA, care au mari avantaje in Hong Kong. Autonomia ar trebui cel putin suspendata, daca nu anulata, dupa exemplul bun al Cașmirului, caruia recent i-a fost desfiintata autonomia de catre guvernul nationalist indian al lui Narendra Modi. Ca parte a Chinei, teritoriul hongkonghez trebuie sa revina in totalitate sub jurisdictie chineza. Principiul Deng ar trebui adaptat: “O justitie (a poporului unic chinez), doua sisteme (economice)”. Cum zice doctrina rule of law: un stat de drept, o lege pentru toti. Apropos de controlul corporatist strain, economia Hong Kong trebuie sa devina o parte inseparabila a economiei nationale a Chinei.

Confruntari Hong Kong/ Foto: Captura Twitter

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23309508-noi-confruntari-violente-intre-protestatari-politie-hong-kong-cocteiluri-molotov-gaze-lacrimogene-timp-economia-statului-semiautonom-resimte-din-cauza-manifestatiilor.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: